Rölanti Ayarı Nedir?

Yazar Yorum Yap 87 views
Rölanti Ayarı Nedir?

Rölanti Ayarı Nedir?

 

Araçların sorunsuz bir şekilde çalışması, yolculukların sekteye uğramadan tamamlanması için birçok farklı mekanik süreç birbiriyle uyumlu şekilde işler. Rölanti ayarı da bunlardan biri olarak kritik bir noktadadır. Eğer siz de rölanti ayarı hakkında daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız yazımızın devamında “Rölanti nedir?”, “Rölanti ayarı ne demektir?” ve “Düzgün rölanti ayarları nasıl olmalıdır?” gibi en merak edilen soruların detaylı yanıtlarını bulabilirsiniz.

Rölanti ve Rölanti Ayarı

 

Kısaca RPM olarak adlandırılan dakikadaki devir sayısı, motor hızı ölçmenin en yaygın yöntemidir. Rölanti ise aracın, gaz pedalına basılmadığı sıradaki devir sayısıdır. Bu, aynı zamanda motorun en yavaş hızla çalıştığı süredir. Sürücüler gazdan ayağını çektiğinde motorun devri rölantiye geri döner. Eğer gaz pedalına basılmadığında motor rölanti devrinde çalışmak yerine çalışmayı durursa, bu, motorun bozulduğunu gösterir.

 

Rölanti, yetersiz ancak gerekli bir çalışma devridir. Motor rölantide çalışırken aracın hız göstergesindeki hafif oynama son derece normaldir. Rölanti devrinde, motor, çalışma döngüleri arasındaki gecikmeyi yumuşatacak harekete sahip değildir. Eğer rölanti devri çok düşükse motor duracaktır. Rölanti devrinin gereğinden yüksek ayarlanması ise yakıt israfına neden olur. Ayrıca rölanti devrinin yüksek olması, kontağı kapattıktan sonra bile motorun çalışmaya devam etmesine neden olabilir. Bu nedenle araçlar için rölanti ayarı son derece önemlidir.

Düzgün Rölanti Ayarı Nasıl Olmalı?

 

Araç üreticileri, ürettikleri her araç için belirli bir rölanti ayarı belirler. Bu ayar, motorun tamamen ısındığı ve normal bir şekilde çalıştığı süreçler için geçerlidir. Doğru rölanti ayarını yapmak için üreticinin rölanti ayarına yönelik belirlediği koşulları bilmek gerekir. Düzgün rölanti ayarına sahip olan motor, olması gerekenden daha zorlu bir şekilde çalışıyorsa, bu, sorunun rölanti ayarında değil başka bir yerde olduğunu gösterir.

 

Motor rölantisinin gerçek hızı, motorun sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Henüz ısınmamış bir motor için daha yüksek bir rölanti hızı gerekirken, motor normal çalışma sıcaklığına geldikçe rölanti devri de düşer. Rölantideki bir motor çalışma ısısındayken 650 devir dakikada, soğukken 1000 devir dakikada çalışabilmektedir. Soğuk motorlar daha düşük verimlilikle çalıştığı için daha yüksek rölanti gerektirir.

Karbüratörlü Araçlarda Rölanti Devri

 

Daha eski model, karbüratörlü araçlarda rölanti ayarı, rölanti yakıt karışımı ile kolay bir şekilde yapılabilir. Aynı zamanda bu araçlarda düzenli olarak rölanti ayarı yapılması da gerekir. Karbüratör, venturiden geçen hava akışına bağlı olarak yakıtı dağıtır. Venturiden daha fazla hava akması, motora daha fazla yakıt çekilmesi anlamına gelmektedir. Sadece belirli miktarda yakıtın geçmesine izin verilen bir sistem kullanılarak havanın yakıta oranı sürekli olarak kontrol edilir.

 

Gaz kelebeği altında yer alan küçük geçitler motor vakumunun yakıtı içeri çekmesini sağlar. Rölantideyken karbüratörden gelen hava akışı, gaza basıldığındaki gibi yakıtı içeri çekmek için yeterli değildir. Karbüratörlü araçlarda hava/yakıt oranı rölanti karışım ayar vidası ile yapılabilmektedir. Vidayı içeri çevirmek yakıt miktarını azaltır, dışarı çevirmek ise içeri daha fazla yakıt çekilmesini sağlar. Karbüratörlü araçların birçoğunda gaz kelebeği plakasının üzerinde küçük bir yuva bulunur. Rölantiden çalışma hızına geçişi yumuşatmak için bu yuvadan ilave yakıt akar.

Enjeksiyonlu Motorlarda Rölanti Ayarı

 

Günümüzde birçok araç daha akıllı hâle gelmiştir. Araçlarda, araçla ilgili birçok değeri anlık olarak izleyen çok sayıda sensör ve bu sensörleri işleyen bir işlem ünitesi mevcuttur. Yakıt enjeksiyonlu motorlarda motora yakıt çekmek için hava akışına ihtiyaç duyulmaz. Sensörler verileri üretirler ve bunları işleyen PCM’e gönderirler. PCM ise sıcaklığa, hava akışına, gaz konumuna ve daha birçok farklı veriye bakarak rölanti devrini belirler. Bunun için oldukça karmaşık işlemler ve sensör verileri gerekmektedir. PCM’in yaptığı işlemler sonucunda enjektörler açılarak gereken miktarda yakıt eklenir, bu sırada yakıt bir miktar hava akışıyla eşleşir. Enjeksiyonlu araçlarda rölanti ayarı, karbüratörlü olanlara göre çok daha doğrudur. Ayrıca araç içerisinde yer alan bir kontrolcü tarafından yönetildiği için de ayarlanabilir değildir.

Dizel Motorlarda Rölanti Ayarı Nasıl Olur?

 

Dizel araçlarda rölanti, benzinli araçlara göre çok daha farklıdır. Dizel araçların motorlarında gaz kelebeği ya da rölanti ayar valfi bulunmamaktadır. Yakıt enjektörlerinden gelen yakıt miktarı, dizel motorun devrini ayarlar. Araçta bulunan motor kontrol ünitesi dizel motorun ana enjeksiyon, ön enjeksiyon ve yakıt miktarını oldukça hassas bir şekilde ayarlayarak aracın doğru devirde çalışmasını sağlar.

Rölanti Dalgalanması Nedir?

 

Aracın rölanti devrinin sürekli değişiyor olmasına rölanti dalgalanması ya da rölanti titremesi adı verilmektedir. Arabanın motorunun çeşitli nedenlere bağlı olarak olması gerektiği gibi çalışmadığı durumlarda rölanti dalgalanması meydana gelebilmektedir. Rölanti dalgalanması ile beraber araç tekleyebilir ya da stop edebilir. Eğer aracınızda rölanti dalgalanması varsa kısa süre içerisinde aracınızı servise götürerek problemin çözülmesini sağlamanız gerekir. Çünkü rölanti dalgalanması sürüş güvenliğini tehlikeye atan problemlerden birisidir.

Tüm Bakımları Yapılmış Rent Go Araçlarıyla Güvenli Yolculuklar

 

Güvenli ve keyifli yolculuklar yapılabilmesi için araçların periyodik bakımlarının gerçekleştirilmesi kritik derece önemlidir. Rent Go, bu bilinçle tüm araçlarının bakımlarının deneyimli ve profesyonel ekiplerce düzenli olarak gerçekleştirilmesini sağlar.

 

Türkiye’nin en büyük araç kiralama şirketlerinden olan Rent Go, farklı ihtiyaçlara yanıt verilmesini sağlayan geniş araç filosuyla Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Siz de farklı segmentlerdeki araçları kiralayabileceğiniz Rent Go araç kiralama ofislerinde görev yapan profesyonel ekiplerden, araç kiralama süreci ile ilgili tüm bilgileri detaylı olarak alabilir; tüm kontrolleri yapılan kiralık aracınızla güvenli bir yolculuğun tadını çıkarabilirsiniz.

 

 

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba