Dizel Motor Sesi Neden Artar ?

Yazar 1 Yorum 12,166 views
Dizel Motor Sesi Neden Artar ?

Dizel motorla çalışan bir araba diğer LPG ve benzinle çalışan araçlara göre motorundan hemen fark edilir, bu da motorun yüksek bir ses çıkarmasından dolayı kolay şekilde anlaşılmaktadır. Daha önceden hiç dizel bir araç kullanmadıysanız yada sahibi olmadıysanız aldıktan sonra sesinin yüksek olması nedeniyle hiç de sızlamayın. Dizel araç motor sesinin yüksek olmasından dolayı rahatsızlık olacak kişiler dizel araçlara hiç yönelmesin. Tabi ki de dizel araçlar model ve markasına göre ses de değişiklik gösterebilir. Bu nedenden dolayı almak istediğiniz dizel araçlar için iyi bir bilgiye sahip olmanız daha iyi olacaktır.

Dizel ve benzinlik araçlar içten yanmalı motor sınıfında yer almaktadırlar. Yalnız dizel araçların bu konuda farklı bir yeri vardır. Benzinli araçlar silindirim içindeki yakıtı hava karışımı bulundurur ve bujiler bu karışımı ateşleyip harekete geçmesini sağlar. Dizel arabalarda ise silindir içinde sadece hava bulunmaktadır. Bu hava silindirin içinde sıkışmaktadır. Daha sonra bu sıkışan hava sıcaklığı artmaktadır. Motor da bu sıkışan havanın içine yakıtı püskürtüp yanmayı gerçekleştirmektedir. Daha sonra bu yanma bir çeşit patlama olarak  düşünüldüğünde gürültü seviyesi daha yüksek olmaktadır. Şunu da söylemek gerekir teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesinden dolayı artık dize araçlar da kendisini baya bir geliştirmiş durumdadır. Artık eskisi gibi traktör sesine benzer yüksek sesler kolay kolay olmuyor. Yalnız yine de benzinli arabaya göre daha fazla ses çıkartmaktadır. Sıfır model dizel araçların sesinin dışarıdan duyulmasına kafanızı takmayın, yapılan izolasyonlar dışarıda olan sesi aracın içine çok az derece de yansıtır.

Motor Sesi Artmasının Nedenleri

Dizel aracın sesinin sürekli olarak artmasının nedenlerinden biri bu artan ses tamimiyle bir arızadan dolayı olmaktadır. Enjektörlerin içinde oluşan mekanik bir arıza, basıncı oluşturamaması vs. benzeri sorunlar sesinin artmasına neden olur bu ses zamanla artan bir sestir. Dizel aracın enjektörlerinde herhangi bir kaçak olabilir bu yüzden basınç kaybı olur, daha sonra tek silindir yetersiz bir yanma oluşur hatta bu basınç kaybı sonucu common rail yakıt sistemlerinde diğer enjektörleri de yetersiz çalışır, bu nedenden dolayı araç motorunun sesi artabilir ve performansında bir düşüklük olabilir.

Hava filtresinden dolayı olabilir bir ustaya baktırıp filtre kontrol edilmeli eğer sorun varsa yenisi ile değiştirilmesi gereklidir. Ayrıca kalitesiz bir yakıt istasyonu da araç motorunun sesinin artmasına neden olabilir,  Sonra aracın daha fazla kurum yapmasına neden olabilir. Böyle bir durumda yakıt istasyonunu değiştirmek araba için çok yararlı olacaktır. Araç fazla kullanılıp km artışı da motor sesine etki edebilir. Aracın yağının kalitesiz olmasından dolayıda olur. Kullandığınız yağı değiştirip sesinde değişikli olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca aracın bakımını aksatmadan düzenli olarak yaptırmanız gereklidir.

 

Etiketler

1 Yorum

  1. öncelikle verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkürler.bizim için çok önemli bilgiler veriyorsunuz.benim şikayim ise şöyle.2004 kango 1.5 dci aracım zor çalışıyor.veya tam çalışacakmış gibi oluyor ama toparlayamıyor kendini yine stopa geçiyor.internette izlediğim enjektör arızası nasıl anlaşılır videosunu izledim orada bi ustamız şöyle bişi yapmış bende uyguladım.enjektörlerin geri dönüş hortumlarını çıkaraıp herbirine ayrı hortum takıp ayrı ayrı bidonlara hortumlarını ucunu koydum aracı çalıştırdım.enjektörlerden bitanesi 2 dk içinde 250 ml su petini doldurdu.onun yanındaki enjektör yarıya yakın biyere kadar doldurdu.diğer ikisi ise çok az serçe parmağımın genişliği kadar doldurdu pet şişelerini.videosunu izlediğim ustayı buldum telefonla aradım enjektörün arızalı dedi.hepsini söküp temizledim bidaha toplayıp denedim ama değişen bişi olmadı.ustanın sölediğine göre enjektörün içinde olan 621 c valfi varmış onları bozar genelde başka biyerde arama değişebilirsen onları değiş dedi.bugün çinden 2 tane spariş verdim o valften burda 400 tl civarında olan valflerin tanesini 100 tl den spariş verdim 2 ad.bunları değiştiğim zaman sorunum çözülürmü sizce.veya önere bileceğiniz başka bi fikriniz varmı.tamirciye gitmeye korkuyorum sağlam yerleri bozuk diye değiştirip üstüne düzeltemeyip birde yüklü miktarlarda paralar ödüyoruz.benim elimden azçok tamir işi gelir.beni yönlendirme gibi bi olasılığınız varsa sevinirim.şimdiden teşekkür ediyorum ilginizden dolayı.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba