Oto Ekspertiz Neleri İnceler?
Oto ekspertiz, araçta olabilecek her türlü masrafı, eksiklikleri ve daha sonra ortaya çıkabilecek hasarların tespit edilmesini sağlayan uygulama çeşitlerinden biridir. Alanında uzman kişiler ve profesyonel ekipmanlar kullanılarak işlemler tamamlanır. Gelişen teknolojinin kullanımı ile özellikle 2. el araç satın alımlarında aracın hasar durumunun sorgulanmasına yardımcı olur. Ekspertiz işlemleri öncesinde, işlem esnasında ve sonrasında yapılması gereken pek çok detay bulunur. Özellikle ekspertize gelen aracın boyalı olmaması, temiz araç sınıfında olması ekspertizin doğru sonuç vermesini sağlar. Boya yüzeyi kirli olan bir aracın ekspertizi doğru sonuçlar vermeyebilir. Oto ekspertiz özellikle araç sahibinin veya alıcının göremeyeceği, fark etmediği pek çok hasarı kolaylıkla tespit edilebilir. Birden fazla detay incelemeye alındığı için son derece avantajlı bir rapor çeşidi olarak bilinir. Araç alımında yaptırılması zorunludur.
Oto Ekspertizi Sırasında İncelenen Detaylar
Kapsamlı bir araç muayenesi olarak belirlenen oto ekspertiz, aracı birden fazla testten geçirerek mevcut durumu hakkında detaylı bilgilerin alınmasını sağlar. Bu bilgiler rapor şekline getirilerek araç sahibine ve alıcıya belge şeklinde sunulur. Oto ekspertizi sırasında yapılan işlemlerin başında aracın boya kontrolü bulunur. Aracın kaportasında veya farklı herhangi bir yerinde boya olup olmadığı ya da var olanın boyanın kalınlığı incelenir. Elde edilen bilgiler daha sonrasında aracın ilk fabrika çıkış anıyla kıyaslanır. Boya kontrolü sonrasında araç DYNO testine tabii tutulur. Dinamometre olarak da bilinen bu test, araç motorunun ürettiği gücü ve bu gücün tekerleklere iletilip iletilmediğini göstermeye yarar. Motor gücü, tekerlek gücü, şanzıman aralık ölçümü ve tork değeri gibi detaylar bu işlem sırasında incelenir. Aracın radyatöründe bulunan yağ oranı, akü ve motor kontrolleri de sağlanır. Motor ve mekanik kontroller ekspertiz raporunda önemli olan işlemlerden biridir. Bu işlem, aracın gösterge paneli, abs ve enjektör sistemlerine giriş yapılarak gerçekleştirilir. Sisteme giriş sonrasında motorda veya aracın diğer sistemlerinde herhangi bir arıza olup olmadığının kontrolü yapılır. Bunun yanı sıra yanal kayma testi ile aracın 1 kilometre içerisinde sola ve sağa ne kadar kaydırma yapabileceği ölçülür. Fren testi ile de aracın el freni ve ön, arka frenlerinin verimliliği incelenir. Süspansiyon testi ise aracın, çukurlu, virajlı veya bozuk yollarda tutuşunun kuvvet derecesinin anlaşıldığı test olarak bilinir. Diagnostik test ile araçta bulunan tüm arıza kayıtları görünür. Akü testi sayesinde de akünün ömrü, marj akım değeri, voltajı ve şarj durumu rahatlıkla test edilir. Detaylı bir özet çıkarılarak akünün mevcut durumu göz önüne alınır.
Oto Ekspertiz Fiyatları
Expertiz her araç için mutlaka yaptırılması gereken önemli kontroller arasında bulunur. Her bir test veya her bir işlem alanında uzman kişiler tarafınca yapılarak raporlanır. Böylelikle 2.el araç alımında güven ortamının çok daha kolay bir şekilde oluşmasına katkıda bulunur. Raporun detaylı bir şekilde oluşturulabilmesi de profesyonel cihazlar yardımıyla olur. Tüm işlemlerin yapımının sonucunda belirli bir fiyat ortalaması ile karşılaşılır. Ekspertiz fiyatları yapılan işlemler ve ekspertizin yapıldığı muayene alanına bağlı olarak değişiklik gösterir. Raporun detay değeri fiyatın ortaya çıkışını etkileyen önemli bir etken olarak bilinir. Her bir işlemin kendine ait belirli bir zaman ihtiyacı bulunabilir. Aracın hasar durumuna göre yapılacak işlemler fiyatları da etkileyen önemli detaylar arasında bulunur. Bu sebeple de oto ekspertizinde farklı fiyatlarla karşılaşmak mümkündür. Ekspertizin yaptırıldığı yerlerde de fiyatların farklı şekilde ortaya çıkması mümkün olan durumlar arasında gösterilebilir.