Yoğun Trafikte Araç Nasıl Kullanılır, Dur Kalk Nasıl Yapılır?

Yazar 1 Yorum 5,711 views
Yoğun Trafikte Araç Nasıl Kullanılır, Dur Kalk Nasıl Yapılır?

Ehliyet alanlar yada ehliyet kurslarından sürüş dersleri alanlar, genellikle az trafik olan yada hiç trafik olmayan kapalı alanlarda araç sürmeyi öğrenirler. Bu durum güvenlik açısından şarttır fakat olumsuz olan tarafı gerçek hayatın ve trafiğin hiç de böyle olmamasıdır.

Normal trafik sıkışık, stresli ve zorlayıcıdır. Yoğun şehir içi trafik şartlarında araç kullanma, sürücüleri, özellikle de yeni sürücüleri çok fazla zorlamakta. Aşağıdaki yazımızda trafikte araç kullanma tekniklerini bulabilirsiniz.

Yoğun Trafikte Araç Nasıl Kullanılır

Önemli : Yoğun Trafikte Debriyaj Kullanımı Nasıl Olmalı Konumuz sayfanın En Altındadır. Göz Atmanızı Tavsiye Ederiz.

Trafikte araç kullananların özelikle dikkat etmeleri gereken 6 madde vardır. Aslında bu maddelere tüm sürücüler her zaman dikkat etmesi gerek fakat özellikle yeni araç sürücüleri ve yoğun trafikte araç sürenler için özel önem gerektirmekte.

1 ) Çevre Araçlara Dikkat : Yeni başlayanların en büyük korkusu sağında solunda yada ön ve arakasındaki araçların hareketleridir. Diğer sürücüler ani manevralar yapabilir yada size tehlikeli şekilde yaklaşabilir. Trafikte araç kullanıyorken sürekli önünüze ve dikiz aynaları ile çevre araçlara çok daha fazla dikkat etmeye çalışın. önünüzdeki araçlarla güvenli mesafede olun ve hiçbir araca çok fazla yaklaşmamaya gayret edin.

2 ) Ayna Kullanımı : Yoğun trafikte şerit değiştirme viraj dönme yada yol değiştirme gibi tüm eylemlerde aynalarınızı aktif olarak kullanmalısınız. Ayna kullanımınızı geliştirir iseniz özellikle şerit değiştirme gibi durumlarda çok daha rahat edersiniz. Yeni araç sürücülerinin en büyük sorunu bana göre ayna kullanımıdır. İlk yapmanız gerekenlerin başında aynaları nasıl daha aktif kullanırım diye araştırmak olmalıdır.

3 ) Trafik Kuralları Size Yol Göstersin : Şehir içi hız limitleri, viraj yada trafik oşığı belirteçleri, yol ver tabelaları gibi yol kenarı uyarı levhaları size nerede nasıl hareket etmeniz gerektiği ile ilakalı ipuçları verir. Hız limitine uymak güvenli bir sürüşün anahtarıdır. Trafik kurallarına dikkat etmek hem kaza riskini çok azaltır, hem de can güvenliğinizi arttırır.

4 ) Güven : Araç kullanmak kendinize güvenmeniz ile alakalıdır. Gerçekten araç kullanmayı öğrendiniz ve yoğun trafiklerde çıkmaya başladı iseniz öncelikle kendinize güvenmek zorundasınız. Güven eksikliği durumunda panik başlar. Onu da alt konumuzda bahsedeceğiz.

5 ) Panik Yapmayın : yoğun trafikte en büyük hata strese kapılmak ve paniklemek tir. Arkanızdaki araç kornaya basabilir. Yanınızdaki araç selektör yapabilir. Bu gibi durumlar sizi daha hızlı hareket etmeye zorlar ve hata yapmanıza neden olur. Yoğun trafikte araç kullanma teknikleri panik yapmadan uygulanmalıdır. Trafikte seyreden her aracın sürücüsü usta bir şoför değil. Panik yaptığınız zaman adrenalin seviyeniz yükselir ve istemsiz kas hareketleri başlar, Titreme en bariz göstergesidir. Bu da sürüş kalitesini doğrudan etkiler ve başarısızlık hissini yanında getirir. Araç kullanmayı bildiği halde öz güven eksikliği ve panik duyguları nedeni ile trafiğe çıkamayan birçok insan olduğunu unutmayın. Araç kullanabilmek bu duygularınızı bastırmanıza bağlı.

6 ) Bakımlarımızı Tam Yaptırın : Aracın fren, motor, elektrik gibi genel bakımlarının tam olması daha güvenli bir sürüş için şarttır. Bu sebeple yeni araç sürücüsü iseniz aracınızda hiçbir aksaklık yaşanmaması önemlidir. Çünkü diğer sürücüler kadar hızlı refleks veremeyebilirsiniz.

Yoğun Trafikte Debriyaj Kullanımı Nasıl Olmalı

Debriyajı bilinçsiz kullanmak hem balatanızın ömrünü kısaltacaktır, hem de trafikte kalkışlarda sorun yaşamanıza ve küçük kazalara sebep olabilecektir. Yapılması gereken trafikte dur kalk yaparken debriyajı nasıl kullanacağım sorusunun cevabını bilmektir.
Öncelikle öndeki araçlar güvenli mesafede olun, debriyajın hangi noktada kavradığını öğrenin. bunun için güvenli bir yerde bol bol alıştırma yapın. Daha sonra ne çok az nede çok fazla olacak şekilde 1,5-2 bin devir aralığında gaz vererek debriyajdan ayağınızı çekebilirsiniz. Debriyaj pedalından ayağınızı hızlı çekmek aracı stop ettirebilir. Çok yavaş çekmek ise aracın geri kaçmasına sebep olabilir. Bu ayarı iyi dengelemeli ve bu sebeple bol bol alıştırma yapmalısınız.

Bize Sorun!

Yoğun Trafikte Araç Nasıl Kullanılır, Yorun Trafikte Dur Kalk Nasıl Yapılır ve araç kullanma teknikleri gibi konularda aklınıza takılan noktalar var ise aşağıdaki yorum kısmından bizlere sorularınızı iletebilirsiniz. Sorularınız editörlerimiz tarafından en kısa süre içerisinde cevaplanmaktadır. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.

1 Yorum

  1. Avatar GÜVEN TÜZÜNER

    Merhabalar,
    DSG şanzuman yarı otomatik aracım var.
    1- Devir saati yokuş aşağı giderken gaza basmadığım halde yükseliyor.
    2- Devir saati gaza aynı ölçüde bastığım halde devir 2500 gibi oluyor ve birden 1400- 1500 e düşüyor bunlar bir sorun mudur sorunsa neden olabilir.

    iyi çalışmalar.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba