Araç hasarlarının sigorta tarafından ödenme süresi gerekli kanun ve düzenlemeler ile kesin olarak belirlenmiştir. Yapılan trafik kazası sonrası tutulan kaza tutanağı ile birlikte;
- Poliçe aslı/fotokopisi,
- Poliçe prim makbuzu,
- Araç ruhsat fotokopisi,
- Sürücü ehliyet fotokopisi,
- Kaza fotoğrafları
Sigorta şirketine teslim edildikten sonraki 8 iş günü içerisinde gerekli hasar ödemesi sigorta şirketi tarafından yapılmak zorundadır. 8 iş günü içerisinde yapılmayan ödemeler nedeniyle poliçe sahiplerinin sigorta şirketine dava açma hakkı bulunmaktadır.
Trafik Sigortası Hangi Tarafın Araç Hasarını Öder?
Gerçekleştirilen trafik kazalarında trafik sigortası kimin hasarını öder sorusuna yanıt olarak kusuru az olan taraf olarak yanıt verilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gerekli en önemli husus ise poliçesine sahip olduğunuz trafik sigortanızın sizin değil kazaya karışan diğer aracın hasarını ödemesidir. Kazadan sorumlu taraf sizin olmamanız halinde;
- Karşı aracın,
- Karşı araçta bulunan 3. Kişilerin
Kaza nedeniyle aldığı hasarlar sizin trafik sigortanız tarafından ödenmektedir. Yapılacak olan ödemeler ise elden veya herhangi bir yöntemle araç sahibine değil, aracın tamirat işlemlerinin gerçekleştirdiği kişi veya kişilere fatura karşılığı gerçekleştirilecektir.
Trafik Sigortası Tazminat Bedelleri Nelerdir?
Her yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen trafik sigortası tazminat bedelleri, kaza anında sigorta şirketlerinin ödemekle yükümlü oldukları tazminat limitlerini belirlemektedir. 3 ana başlıkta toplanan tazminat ödemeleri ve bedelleri ise aşağıda liste halinde paylaşılmıştır:
- Maddi hasarlar için araç başına 36.000 TL, kaza başına ise 72.000 TL,
- Sağlık giderleri / ölüm ve sakatlanma için kişi başına 360.000 TL, kaza başına ise 1.800.000 TL
Trafik Sigortası Tazminatları Ne Zaman Ödenir?
Trafik kazası anında araçta meydana gelen hasarların ödemesinde olduğu gibi trafik sigortası tazminat ödeme süresi de yapılan düzenleme ile 8 iş günü olarak belirlenmiştir. Sigorta şirketine gerekli kaza tutanakları ve diğer belgelerinin teslimi sonrası 8 iş günü içerisinde ödeme yapılmaması halinde poliçe sahipleri doğan haklarını karşılamak amacıyla mahkeme yoluna başvurabilirler. Yapılan düzenleme ile ilgili sürenin kati suretle belirlenmiş olması, açılan davanın poliçe lehine sonuçlanmasına ve en kısa sürede doğan haklarını sigorta şirketinden tahsil etmesi yönünde sonuçlanması muhtemeldir.
Trafik Sigortası Tamir Süresi Ne Kadardır?
Trafik sigortası tamir süresi ile ilgili yasal bir düzenleme veya sınırlama bulunmamaktadır. Burada dikkat edilecek husus ise aracın tamirinin gecikmesi halinde şifahen sigorta şirketine şikayetinizi iletmeniz yoluyla olmaktadır. Herhangi bir kanuni yaptırımın bulunmadığı bu duruma karşı sizi koruyan tek seçenek ise poliçe bilgilerinizden de kontrol edebileceğiniz üzere size yeni bir araç tahsis edilmesi veya ulaşım giderlerinizin sigorta şirketi tarafından karşılanmasıdır. Sahip olduğunuz bu hakkı kullanarak veya kullanmak istediğinizi beyan ederek aracınızın tamir süresinin kısaltılması konusunda sigorta şirketinize karşı kozunuzu kullanabilirsiniz.