Günümüzde artık bir çok hayatımızın bir parçası olmuş ve artık bunların olmayacağı bile düşlenmekten çok uzak kalmıştır. Hayatın vazgeçilmez bir parçası da araçlar olmuştur. Ulaşımın en temel öğesi olan araçlar sayesinde çekilmez yollar çekilebilir hale getirilmiştir. Tabi bu da otomobil sektörü gibi çok büyük bir sektörün doğmasına ve her geçen saniye hızla gelişmesine ve büyümesine sebebiyet vermiştir. Otomobil sektörü içerisinde yer alan firmalar da kendilerine hızla gelişen bu sektör içerisinde bir rekabet ortamı doğurmuş ve en çok kitleye sahip olabilmek adına bir çok yeni tasarımda araç üretmeyi amaçlamaktadır. Bu sebeple kullanıcıların isteklerini göz önünde bulunduran firmalar kullanıcılardan yoğun olarak konfor ve hız isteklerinde bulunduklarını tespit etmiş ve araç üretim grafiklerini bu yolda çizmiştir. Bu yüzden araç üreten firmalar araçlarda konfor ve hızı sağlayabilmek adına bu işle görevli olan şanzıman aksamı ile yakından ilgilenmiştir. Evet, araçta yer alan şanzıman aksamı araçlarda konfor ve hız sağlamakla görevli bir aksamdır. Bu nedenle şanzıman üreticileri bir çok model ve özellikte şanzıman sistemleri geliştirmekte ve üretmektedir.
Şanzıman üreticilerinin geliştirip üretmiş olduğu şanzıman sistemlerinden biri de otomatikleşmiş manuel şanzıman olarak bilinen ve anılan robotize şanzımanlardır. Bu şanzımanlar üstün bir şekilde geliştirilmiş ve avantajlı şanzımanlardır. Robotize şanzımanlar manuel şanzımanlara benzerlik göstermektedir. Bu şanzıman tipinde tek fark bulunmaktadır ve bu fark bu şanzıman tipinde debriyajın otomatik hale getirilmesi ile alakalı bir konudur. Robozite şanzıman tipinde bu özelliğinden dolayı diğer şanzıman tiplerine oranla çok daha az yakıt tüketimi gerçekleşmektedir. Tabi bu sistemin bu şekilde işliyor olması bazı arızaların da oluşmasına sebebiyet vermektedir. Çoğu zaman debryaj kayaklı bu arızalardan kaçınılmak imkânsızdır.
Peki, robozite şanzımanlarda görülen arızalar nelerdir? Bahsedildiği gibi robozite şanzımanlarda bu şanzımanın bir özelliği olan otomatik debriyaj sonucu bazı arızalar oluşmaktadır. Tabi arızaların tümünün kaynağı bu sebepten dolayı değildir. Bu şanzıman tipinde yaşanan arızalardan ilki araç vites değişimi yaptığında araçtaki gazın kesilmesi ve bunun sonucunda da araçta tekleme sorunun yaşanmasıdır. Bu sorun aracın diğer bir çok aksamına da zarar vererek araçta ciddi sorunlara temel olabilmekte ve şanzımanın görevini yerine getirmesini engelleyebilmektedir.
Robozite şanzımanlarda görülen bir diğer arıza ise yine debriyajdan kaynaklanan gaz kesintisinin sebep olduğu yığılmalardır. Araçta gaz kesintisine bağlı olarak gaz kesintisi sırasında yığılmalar oluşmaktadır. Bu durum bazı zamanlar sürücüler için çok can sıkıcı olabilmektedir. Bu sorunun genellikle robozite şanzımanların tek kavramalı olmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Ve bu sorun da artık günümüzde DSG şanzımanların ortaya çıkması ile son bulmuştur. Şu da unutulmamalıdır ki robozite şanzımanlarda ortaya çıkan bir çok arızanın sebebi araçta ve aracın aksamlarında yaşanan aşınmalardır.
2005 Citroen c3 sensodrive (yarı otom.) aracın1-2 ayda bir ekranda kar ve auto ışığı yanıp sönerek şanzımanı korumaya alıyor viteslere geçmiyor araç gitmiyor. Stop edip 5 dk sonra çalıştırdığımda düzeliyor. Bilgisayara bağlandığında vites kutusu arızası diyor. Yine aynı sorunla ilişkili olduğunu düşündüğüm bir diğer problem de aracı vitesteyken stop ettiğimde aracı çalıştırırken önce vitesi kendisi N ye alıyor sonra çalışıyordu araba, fakat bir iki sefer hafif rampada vitesi N ye alamadı ve arabayı çalıştırmadı. Bu problemler her 1-1buçuk ayda bi kez yapıyor.. geçen sene aracın vites aksiyon robotu değişmiş daha yeni aküyü değitirdim fakat sorunu tam anlamıyla kimse çözemedi. Problem nedir acaba?