Bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de artan araç sayısı ile birlikte trafik karmaşıklığı da artmakta ve giderek tehlikeleşmektedir. Bu sebeple bir çok sürücü manuel şanzımanlı araçlar yerine artık otomatik şanzımanlı araçları tercih etmeye başlamıştır. Bilindiği gibi otomatik vitese sahip olan araçlarda kaza ihtimali ve herhangi bir arızanın yaşanması manuel vitesli araçlara göre sanıldığının aksine daha çok değil daha azdır. Şu da bilinmeli ki düzenli ve kibar bir şekilde kullanılan, yağ değişim ve bakımı yine aynı düzenlilikle yapılan vitesler en az 150 ila 200 bin km’lere kadar sizi rahatlıkla taşıyabilir. Fakat her şeyde olduğu gibi otomatik viteslerin de dezavantajları bulunmaktadır. Ve otomatik vitesin en büyük dezavantajı yakıt maliyetlerinin çok yüksek olması ve olası bir arıza durumunda yine çok pahalı parça ve işçilik ücretleri istemesidir.
Otomatik viteslerin çok karmaşık bir yapıya sahip olduğunu söylemekte de fayda vardır. Bu sebeple olası bir arıza durumunda manuel yöntemlerle bu arızanın tespit edilebilmesi pek hatta hiç mümkün değildir. Bu sebepledir ki üretilen tüm marka ve model araçlara göre özel arıza tespit cihazları bulunmaktadır ve bu cihazlar sayesinde vitesin sorunun, arızasının ne olduğu kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Ama ön önemli şey bir aracın arıza vermeden önce uygun servis bakımlarının uygun zamanlarda yapılması gereklidir. Bilinmelidir ki bu vites olsun ya da başka bir parça, burada oluşa arıza yalnız burada kalmayarak aracın diğer parçalarına da aynı oranlarda zarar verecektir. Çünkü zamanında yapılan muayene ve müdahaleler hem sizleri kaza yapmaktan hem yolda kalmakta hem de gereksiz bir sürü masraftan kurtaracaktır. Unutulmamalıdır ki uzun zaman boyunca vites bakımını yaptırmayarak aksatan sürücüler otomatik vites yağ kaçağı ve vites vuruntusu gibi problem ve sıkıntılarla diğer sürücülere göre daha sık ve kısa zaman içerisinde karşılaşmaktadır.
Peki, otomatik vites arıza ve belirtileri genel olarak nelerdir?
- Düz veyahut da yokuş aşağı olan bir yoldayken vitesin ‘’D’’ konumuna alınmasının ardından ayağın frenden çekildikten sonra aracın ileri yönde gitmesi gerekir.
- Yokuş yukarı veyahut da rampa yukarı bir yolda iken de vites ‘’D’’ konumuna getirildiğinde ve frenden ayak çekildiğinde aracın bulunduğu konumda direnç göstererek sabit kalması gerekir ve araç bu vaziyette iken de geri kaçmamalıdır.
- Vites ‘’D’’ konumunda bulunuyor iken ya da bir vitesten başka bir vitese geçer iken araçtan ses, hırıltı, titreşim ya da vuruntu gibi şeylerin hissedilmemesi gerekilir.
- Araçtaki vites düğmesinin tutukluk yapmaması gerekir, sorumsuz bire şekilde çalışması gerekir.
- Rampalarda aracın hızlanma sorunu yaşamaması ya da aracın çekişinde hissedilen bir düşüklüğün bulunmaması gerekir.
- Araç tüm viteslerde stabil olmalı ve de her viteste farklı bir şekilde çalışma göstermemelidir.
Merhaba
2011 model corolla marka aracimda son 1 aydir ilk calistiginda 30 dakika kadar vites i d ye ve r ye alamiyorum start stop yaptikca bi sure aonra duzeliyor bu 1 ayda 4 5 kere basima geldi bilginiz varsa ne yapmam gerektigi hakkinda yardimlarinizi beklerim hoscakalin
Aracim pejo 308 2008 model yari otomatik. 250000 km de 6 ay once yaz ayinda almıştım. Sadece 2 defa bu sorunu yaşadım akü basligini söküp taktigimda sorun gitti . Ama su son 2 haftadir arabaya biniyorum sabahlari ise gitmek için araba çalışıyor ama gear box hatasi veriyor ve vitese gecmiyor bir cok ustaya goturdum biri sigorta dedi biri oksitlenmis dedi biri aku zayif dedi format attii her defasinda araba eskisi gibi oldu ama her defasinda ertesi gun sabah yine yni problemi yasadim ayni arizayi verdi. Şimdi yine bi ustaya götürdüm sanziman tupu ve sanzimanla ilgili bir parca daha olmus degismesi lazim dedi . 2500 tl ye değiştirdik 5 gun sanayi de kaldi tamam dediler gittim aldik arabayi eve getirdim ertesi sabah ise gidecem arabayi yine ayni hatayi verdi bu defa vitesi degisirken on kaputtan bi seste geliyordu araba 15 cm ileri veya geri gidip tak tak tak sarsilip duruyordu sonra yine vitese gecmiyordu aku basliklarini sokup takiyorum her defasinda cok nadir kendine geliyor ama problem hala devam ediyor aractan sogudum çözümü bi turlu bulamadim maddi manevi beni perişan etti 1 haftada 3 defa çekici cagirttim lutfen bi bilginiz varsa kesin olarak bana yardimci olun en kisa zamanda da cevabinizi bekliyorum