Otomatik Vites Harfleri Anlamları, P R N D S L Nedir?

Yazar 4 Yorum 35,856 views
Otomatik Vites Harfleri Anlamları, P R N D S L Nedir?

Herkes otomatik vites aracın daha kolay kullanıldığını söyler. Kısmen haklılardır, fakat bu çeşit şanzımanların manuel vitese göre daha farklı ve dikkatli kullanılması gerekir. Genel olarak kimsenin üzerinde fazla durmadığı fakat otomatik vites otomobil kullanma konusunda yapılan yanlışları da aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Yazımıza Başlamadan Önce otomatik vites araç nasıl kullanılır Otomatik Vites harflerinin anlamları nedir öğrenelim.

Otomatik Viteslerde P , R, N , D ve S lNedir ?

Otomatik vites araçlardaki vites konumları ve anlamları aşağıda verilmiştir.

  • P : Park Konumunda Olduğunuzda Kullanılır. Aracın Hareket Etmesini Önler
  • R : Geri Vitestir.
  • N : Boşa almak istediğinizde N Konumuna Getirirsiniz.
  • D : Aracın ileri doğru hareket etmesi için vites bu konuma getirilir. Bu konumda iken hızınıza göre otomatik olarak vites yükseltir yada düşürür.
  • S : Spor mod anlamındadır. Devirlerin daha yüksek aracın daha hırçın hızlanmasını sağlar. Birçok araçta var olsa da birçok araçta s konumu yoktur. D1 D2 D3 yada direk olarak 1,2,3 konumları vardır. Bu konumların açıklamaları da aşağıdadır.
  • L : Her araçta bulunmaz fakat genel işlevi rampa yukarı çıkarken araca daha farklı güç vermesi için tasarlanmış bir otomatik vites modudur.

Otomatik Viteslerde 1,2,3 yada D1-D2-D3 Nedir ?

  • D :  konumuna alternatif olarak farklı hava ve yol şartlarında kullanılan 1-2-3 gibi kademeler otomatik vites araçlarda mevcuttur. Otomobillere bu kademeleri koymalarındaki amaç aşağıda detaylıca verilmiştir.
  • D1 ve 1 : Aracı 1. Viteste Gitmeye Zorlar. motor kompresörü gerektiği durumlarda, yokuş inerken yada karlı havalarda yavaşlamak için kullanılabilir.
  • D2 ve 2 : Aracı 2. Viteste Gitmeye zorlar. Yukarıdaki özelliklerle aynı durumlarda kullanılabilir. 2 Bazı araçlarda L Modu ile birlikte olur ise L rampa yukarı çıkarken 2 Rampa aşağı inerken kullanılır
  • D3 ve 3 : Aracı 3. viteste kalmaya zorlar. Bu durum ani hızlanmalar ve yüksek devir isteyenler için kullanılabildiği gibi seri rampa inişlerinde yada frene basamdan farklı yavaşlamalarda kullanılır.
  • D4 ve 4 : Her Araçta bulunmaz. Tüm vitesler demektir.

Otomatik Viteslerde + / – Nedir? Ne İşe Yarar?

Çoğu araç otomatik olsa da triptonik dediğimiz vites çeşitleri de vardır. Bunlar otomatik
olmasına karşın kullanıcının kendisinin vites değiştirebilmesine imkan tanır. Bu gibi otomatik arabalarda vites bölmesinde + ve – işatretleri bulunur. + Vites yükseltmek – ise düşürmek için kullanılır. Aracı bu konuma getirdiğinizde vites değiştirmek için otomatik şanzıman bir etki yapmaz ve sizin değiştirmenizi bekler. Fakat devir sona geldiğinde hala vites yükseltmemiş iseniz kendisi otomatik olarak bir üst vitese geçecektir. Bu özellik yeni ve donanımı yüksek araçlarda direksiyon arkasına iki adet kol şeklinde eklenir. Halk arası değimi ile f1 vites olarak tanımlayabilirsiniz.

Otomatik Vites Araçlarda Fren Kullanımı

Bilindiği üzere söz konusu şanzıman tipli araçlarda debriyaj pedalı yoktur. Fakat güvenlik için frene basmadan vites değiştirmeniz söz konusu değildir. Aracı P’den N Ye yada N’den D’ye Geriye vs takmak için öncelikle frene basmanız daha sonra vitesi hareket ettirmeniz gerekir. D1-D2-D3 için bu özellik geçerli değildir. Hareket halinde de değiştirilebilir. Fakat bazı araçlar bu konuda farklı donanım ve kullanım önerilerine sahiptir. Bu yüzden kullanma kitabına yada yetkili servise sormanızı öneririz.

Ayrıca Bazı modellerde de otomatik viteste mandal bulunur. Bu da bir çeşit güvenlik önlemidir. Mandala basmadan vites değiştirmeniz söz konusu değildir. Yine bir çeşit güvenlik önlemi de araç çalıştırması ile ilgilidir. Otomatik araçlar D yada R konumunda çalışmazlar. Vites konumu P yani park konumunda ve ayağınız frende olarak marşa basabilirsiniz. Aksi halde marş basmayacak ve güvenlik gereği motor başlatılmayacaktır.

Bize Sorun!

 

Otomatik vites araçlarda dikkat edilmesi gerekenler, kullanma biçimleri öneriler gibi konular sitemizde mevcuttur. Söz konusu konumuz ile alakalı olarak aklınız takılan yada sormak istedikleriniz var ise aşağıdaki yorum kısmını kullanarak sorularınızı bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız editörlerimiz tarafından aynı gün içinde cevaplan maktadır. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.

 

4 Yorum

  1. Otomatik vites harfleri arasında burada bulunmayan ve merak ettiğiniz harf yada semboller var ise bu kısmı kullanarak bizlere sorabilir siniz.

  2. Hayirli aksamlar 99 model opel astra aracim var 6 ay once sanzuman yagini ve filtre degisimi yaptim
    Aracim seyir halinde iken duruyorum frene bastigimda aracim gitmek istiyordu
    Son zamanlrda soyle bi durumla karsilastim aracin frenine basinca arac duruyor frenden ayagimi cektigimde eskiden gidiyordu rolentide simdi ise gitmiyor gaz verince gidiyor sorun nedir acaba.

  3. Otomatik şanzıman 2012 model aracım ilk çalışıyor geri vides ile çıktıktan sonra d ile bazen gitmiyor fakat s ile sorun olmuyorsa sonra d ye alıyorum herhangi bir sorun mu var

  4. Merhaba benim 2011 model honda civic arabam var otomatik vites. Şimdiye kadar neredeyse hep D de kullandım. İstanbulda yaşıyorum. Tabi istanbulun yokuslarinda çoğu zaman D yeterli gelmiyor ve D3 te çıkıyorum. Birincisi doğru mu yapıyorum. Bir diğeri de hareket halinde iken ani hızlanmalarda D3 e alınabilir yazıyo. Korkumdan alamıyorum bişey olur diye. Mesela hız 100 kmde iken anı olarak araç sollamak icap ettiğinde D3 e almak sorun yapar mı? Cevaplarsanız sevinirim.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba