Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Yazar 1 Yorum 2,259 views
Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Otomatik vites otomobil kullanma, hem yoğun trafikte rahatlığı hem de manuel vitese oranla çok daha pratik ve kolay olması sebebi ile tercih sebebi olmaktadır. Fakat bu otomatik vites araçların üstün körü kullanılması anlamına gelmiyor. Kendilerine göre dikkat edilmesi gereken önemli noktaları var.

Bu durumlara dikkat edilir ve bu şekilde kullanılır ise hem arıza ihtimali azalır hem de daha güvenli bir sürüş için gerekli. İşte aşağıda söz konusu öneriler listelenmiştir.

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

1. El Freni Kullanımı (Aşığıda Açıklanmıştır)
2. Kış Şartlarında Kullanımı (Aşığıda Açıklanmıştır)
3. Yokuş İnme ve Çıkma Sırasında Kullanımı (Aşığıda Açıklanmıştır)
4. Park Modu ve Kullanımı (Aşığıda Açıklanmıştır)
5. Yoğun Trafikte Kullanımı (Aşığıda Açıklanmıştır)
6. ve Genel Kullanım ve Bakımlar (Aşığıda Açıklanmıştır)

Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

El Freni Hatası : Otomatik vites araçlarda özellikle rampada park ederken el freni kullanımda büyük hata yapılır ve şanzımana yük bindirilir. otomatik vites arabada el freni çekmek Aracı P konumuna getirmeden N Konumunda Çekilmeli daha sonra Park konumuna alınmalıdır. bunun nedeni, aracı P’ye aldığınızda aracın hareket etmemesi için şanzımana aracın tüm ağırlığı biner. Siz el freni çekseniz dahi el frenine binen ağırlık olmaz ve aracı rampada tamamen şanzıman tutar. Fakat Eğer ki N konumunda el freni çeker iseniz P’ye aldığınızda tüm yük el freninde olacaktır ve şanzımana yük binmeyecektir. O yüzden otomatik vites otomobillerde el fireni çekilir mi soruna evet ama doğru şekilde çekmek gerekir diye cevap verebiliriz.

Buzda ve Karda Otomatik Vites Araç Nasıl Kullanılır : Belkide en çok zorlanılan şey karda otomatik araç kullanımıdır. Çoğu araç üreticisi bu konuda viteslerde kar modu koyarlar. Bazı araçlarda w bazı araçlarda S, E gibi harflerle belirtilebildiği gibi çoğu araçta ise kar tanesi simgesi şeklinde düğme olarak bulunabilir. Bu modu açmak karda daha güvenli bir sürüş için idealdir. Ayrıca rampa inerken otomatik araçlarda bu modlar yok ise 1,2 yada d1 d2 gibi konumlarda inmek fren yapma gerekliliğini azaltarak aracın motor freni, yani kendi kompresörünü kullanarak yavaşlamasını sağlayacak ve kayma riskini azaltacaktır. Kışın otomatik vites kullanımı konusunda tek uyarımız kesinlikle n konumunda rampa aşağı inmemeniz gerektiğidir. Kar modu açık olsun yada d1 d2 ile iniş yapabilirsiniz. Yine de karlı havada kayma riski tüm önlemlere rağmen olacaktır.

Otomatik Vites Araba Yokuşta Nasıl Kullanılır: Rampa Çıkarken 1 ve 2’yi Kullanın rampa çıkarken veya rampada dur kalk yaparken d konumunda çıkmak yerine 1,2 gibi konumları tercih edin. Bu konumların anlamlarını bilmiyorsanız Otomatik Vites Harflerinin anlamları Konumuzdan Öğrenebilirsiniz.1 konumunda iken araç 2. vitese geçmez ve bu sayede rampa çıkışı daha rahat ve zorlanmadan olur. Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler arasında Rampo konumuz aşağıdadır.

Rampa İnerken N’ye Almak : Araç rampa inişlerinde kesinlikle d konumunda olması gerekir. Otomatik vites araç boşa atılmaz, atılamaz. Bu gibi durumlar şanzıman içerisinde dağılmalar ve dişli kırılmalarının bir numaralı sebebidir.

Rampadan İnmek : Rampa inişlerinde vites kullanmak yerine aracı d3 d4 gibi viteslere alabilirsiniz. Bu durumda araç kendi kampresörünü kullanarak motor fireni yapacaktır. Hem sürüş güvenliği hem yakıt sarfiyatı için ideal bir kullanım biçimidir.

Araç Durmadan P’ye Almak : Genellikle araç yavaşladığında değil tam olarak durduğunda p’ye alınır. Bu sebeple araç yavaşladığında tam olarak durmadan P konumuna almayınız. Bu gibi yanlış hareketler şanzıman için çok zararlıdır. Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler arasında en çok soru sorulan yogun trafikte otomatik vites konuları aşağıdadır.

Işıklarda D’de Kalmasın : Trafik ışıkları malum her köşe başında ve trafikte geçirdiğimiz zamanın büyük bir bölümü durarak geçmektedir. ışıklarda D konumunda olarak frene basarak beklediğimizde araç hafifte olsa ileri doğru gitmeye çalışır siz frene basarak durdursunuz. Bu durum şanzımana ekstra yük bindirir ve yakıt sarfiyatını da arttırır. Bu sebeple ışıklarda beklerken N konumunda yani boşta beklemek önerilir.

Rampa İnerken N’ye Almak : Araç rampa inişlerinde kesinlikle d konumunda olması gerekir. Otomatik vites araç boşa atılmaz, atılamaz. Bu gibi durumlar şanzıman içerisinde dağılmalar ve dişli kırılmalarının bir numaralı sebebidir.

Fazla Devir Çevirmeyin : Manuel vites araçlarda ideal vites değiştirme devri 2,400-2,800 devir aralığındadır. Bunun sebebi vites değişim aralığında olan güç kaybı ve şanzımanın mekanik yapısı ile alakalıdır. Fakat otamatik vites otomobil için bu devirler fazladır. Ortalama olarak 2,000 devirde vites değişimi otomatik araçlar için yeterli ve ideal viteslerdir. Ayrıca Gaza basarken manuele oranla daha nazik ve hafif basmanız önerilir. Aracın yavaş yavaş hızlanması çok dagha sağlıklıdır.

Bakımlarını Yaptırın : Daha uzun ömürlü şanzıman ve daha konforlu sürüşler için şanzıman bakımlarını zamanında yaptırmak, yağını ve filtresini değiştirmek önemlidir. Bakımları aksatmadan servis periyodlarına uyarak araç kullanmak hem güvenlik hem uzun ömürlü vites sistemi için şart. Otomatik Vites Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler arasında olmasa da göz ardı edemeyeceğimiz bir madde.

Otomatik Vites Araba Neden Stop Eder? TIKLAYINIZ.

Bize Sorun!

Otomatik Vites araba nasıl kullanılır, kullanımı ve önemli bilgiler ile akalalı olarak ya da, manuel araçlar, bakımları, arıza ve onarımlar gibi tüm servis ve bakım konularında aklınıza takılanlar var ise cevaplıyoruz. Bizlere soru sormak isteyenler aşağıdaki yorum kısmını kullabilirler. Sorularınız editörlerimiz tarafından aynı gün içinde cevaplanmaktadır. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.

1 Yorum

  1. Benim otomatik vites, star/stop sistemi bulunan 2016 Model Ford Focus aracım vardır. Trafik ışıklarında genellikle aracın motoru durmaktadır. Bu esnada şanzımanın sağlığı açısından aracın vitesinin D konumunda mı, yoksa N konumunda mı olması gereklidir. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba