Motor Freni Nedir Nasıl Yapılır Ne İşe Yarar?

Yazar Yorum Yap 2,406 views
Motor Freni Nedir Nasıl Yapılır Ne İşe Yarar?

Araç kullanmanın keyfine diyecek yoktur. Birde doğru ve usulüne uygun araç kullanınca hem aracın ömrü uzun olur hem de oluşabilecek arızalar önlenmiş olur. Son yıllarda araçsız ev hemen hemen yok denecek kadar azdır. Toplumda kadın erkek herkes gidecekleri yerlere zamanında ve hızlı ulaşmak için araçlarını kullanırlar. Ancak kullanılan araçlarda motor freni denen bir uygulama vardır. Peki, motor freni nedir nasıl yapılır ne işe yarar? İşte yazımızda tüm bu soruların cevabını arayacağız.

Fren Nedir?

Araçlardaki motor frenini anlamak için frenin ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlamak gerekir. Bu noktada kullanılan ister otomatik ister manuel vites araç olsun her ikisinde de bir pedal fren birde el freni bulunur. Pedal fren hareket halindeki aracın yavaşlamasını yada durmasını sağlamak için kullanılır. Bunun yanında el freni ise duran aracın sabitlenmesini sağlar. Bunlara ek olarak sürekli duyulan birde motor freni yani vites küçültme vardır. Bu ise araç seyir halindeyken ayağın gazdan çekildikten sonraki aşamada kendiliğinden meydana gelen yavaşlamadır. Hayatımızda yer alan bütün araçlarda fren sistemi bulunur. Çünkü çalıştıktan sonra durdurmak bir gerekliliktir.

Motor Freni Nedir?

Motor freni aslına bakılırsa vites küçültme işlemi sırasında ayağın gaz pedalından çekildikten sonra kademeli olarak yavaşlaması ve aracın devrinin küçülmesi olayıdır. Yani aracınızla 5. viteste seyrederken aracı bir anda ikinci vitese takamazsınız. Bunun için önce 4, 3, 2,1 diye vitesi küçültmeniz gerekir. Bu noktada ise aracın hızının da kullanılan vites aralığında uygun devirde olması gerekir ve hızında kademeli olarak azalması gerekir. Bu sırada her vites geçişinde ayak debriyajda olmalıdır ve vites geçişlerinde mutlaka yavaş bir şekilde çekilmelidir.

Otomatik Araçlarda Motor Freni Var Mıdır?

Kullanılan araçların manuel ya da otomatik vites olması motor fren olmasına engel değildir. Manuel viteslerde bunu sürücü debriyaj desteği ile yapar ve vitesi elle değiştirir. Ancak otomatik viteslerde durum farklı olur. Yani araç özellikle yokuş inişlerinde filan ayağın gazdan çekilmesi ile kendiliğinden kademeli olarak yavaşlar. Otomatik viteslerde araç D konumunda iken daha etkili motor freni yapar. Öte yandan yakıt tasarrufu da sağlar.

Motor Freni Araca Zarar Verir Mi?

Motor freni sırasında gaza basılmadığı için aracın daha yüksek devirde kullanılır. Bu durum aracın daha yüksek sesle hareket etmesini sağlar ve insanlar motor freninin araca zarar vereceğinden korkar. Oysa doğru ve zamanında kullanılan motor freni ile aracın yakıt tasarrufu sağlanır. Öte yandan kullanım ömrü uzar. Bunun yanında motor freni kullanılmadan 5. vitesten 3. vitese almak gibi uygunsuz yapılan vites küçültmeler ise araçların şanzımanına büyük zarar verir. Yani motor freni kesinlikle araca her hangi bir zarar vermez.

Etiketler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba