Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır?

Yazar Yorum Yap 1,343 views
Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır?

Araç sahipleri yolda seyir halinde iken, karşılaştıkları en çok sorunların başında lastik patlaması gelmektedir. Patlayan lastiğin sökülerek yedek lastikle değiştirilmesi ise, hem zahmetli olmakta hem de çok zaman almaktadır. Ayrıca, yedek lastikler de araç içinde oldukça fazla yer kaplamaktadır. Bu sorunun çözümü ise, lastik tamir kitleri ile kolayca ve çok kısa zamanda gerçekleşmektedir. Lastik tamir kiti kullanıldıktan sonra, lastik hiç patlamamış gibi, araç yoluna devam etmektedir. Bu nedenle bu kitleri daha önce kullanmamış olanlar, lastik tamir kiti nasıl kullanılır sorusuna cevap aramaktadırlar.

Lastik Tamir Kitinin Çalışma Prensipleri Nelerdir?

Sağlam bir lastikteki hava basıncı, dış ortamın hava basıncından fazla olduğu için, lastiğin içindeki hava delikten dışarıya doğru hızla kaçmaktadır. Lastik tamir kitleri, lastiğin patlak yerinin hava ile temasını önleme prensibi ile çalışmaktadır. Lastik tamir kiti spreyinin içinde bulunan basınçlı sıvı, lastikteki patlak yere geldiğinde hava ile temas ederek kauçuğa dönüşüp deliği tıkamaktadır. Lastikler de kauçuktan yapıldığı için, deliği tıkayan malzeme lastikle bütünleşmektedir. Ayrıca sprey içindeki basınç ta, lastiğin kaybettiği hava basıncını tekrar elde etmesini sağlamaktadır.

Lastik Tamir Kiti Hangi Araçlarda Uygulanabilir?

Lastiği tamir etmekle kalmayıp, şişmesini de sağlayan lastik tamir kitleri, şu araçlarda kullanılmaktadır;

  1. Her türlü otomobil modelinde
  2. Hafif ticari araç modellerinde
  3. Motosikletlerde
  4. Bisikletlerde

Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır?

Lastik tamir kitlerini, herkes kolaylıkla kullanabilir. Çok basit olan uygulaması şu şekildedir;

  1. Lastik tamir kitinden istenilen verim, azami seviyede alınabilmesi için, kiti kullanmadan önce çok iyi çalkalamak gereklidir.
  2. Lastik tamir kitlerinin bir kısmı hortum, bir kısmı ise çubuk aparatlara sahiptir. Her iki çeşidinde de aparatların uç kısmında, lastik siboplarına monte edilebilmesi için, monte parçası bulunur. Kitin çalkalanması bittikten sonra, bu monte kısmı iyice (hava kaçırmayacak şekilde) lastiğin sibobuna çevrilerek sabitlenir.
  3. Sabitleme işleminden sonra, spreye basılarak sıvının lastiğe gitmesi sağlanır. Buradaki önemli hususlar ise, spreyin tamamen dik olarak tutulması ve sıvının lastiğe geçtiğinin gözlemlenmesidir.
  4. Spreye lastik tamamen şişene kadar basılmaya devam edilmeli ve spreyin içindeki havanın tamamı lastiğe aktarılmalıdır. Kısacası spreyden sıvı akışı bitene kadar işleme devam edilmelidir. Ayrıca, spreye basma işi kesik kesik değil, ara vermeden tek seferde yapılmalıdır. Spreyin içindeki sıvı bittiğinde, aracın lastiğindeki deliğin katı bir madde ile kapanmış olduğu da gözle görülebilir.
  5. Lastiğin içindeki sıvının, lastik içine tam olarak yayılması gereklidir. Bu maksatla aracın lastiği şiştikten ve aparat söküldükten sonra araç mutlaka hareket ettirilmelidir.

Diğer Hususlar

Lastik tamir kiti kullanıldıktan sonra, lastiğin aynı yerinden bir daha kolay kolay sorun yaşanmamaktadır. Buna rağmen en yakın lastikçiye gidilerek tamirde yaptırılabilir veya yola gidilecek yere kadar güvenle devam edilebilir. Lastik tamir kitleri mutlaka çok sıcak ortamdan ve direkt güneş ışığından korunarak muhafaza edilmelidir.

Etiketler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba