Kayıp ehliyetin çıkartılması zorunlu olan bir süreçtir. Başvuru sonrası yaklaşık 10 gün süren bu süreçte gerekli prosedürlerin eksiksiz olarak takip edilmesi, başvuru öncesi ehliyetsiz olarak araç kullanılmaması gerekmektedir. Aksi taktirde ehliyetsiz araç kullandığı tespit edilen sürücülere 2.018 TL para cezası uygulanacaktır. Araç kullanmanın zorunlu bir ihtiyaç halini aldığı günümüzde kaybettiğimiz ehliyet nedeniyle bu ihtiyacımızı gidermek için uygulamamız gerekli prosedürleri takip ederek gereksiz ceza ödemelerinden kaçınmalıyız.
Kaybolan Ehliyet İçin İlan Vermek Gerekir Mi?
Geçmiş yıllarda kaybolan ehliyetler için ehliyet sahiplerinin ehliyet kayıp ilanı verme zorunluluğu bulunmaktaydı. Verilen ilan sorası ehliyet yenileme işlemlerine geçilerek prosedürler yerine getirilmekteydi. Günümüzde ise kayıp ehliyet dilekçesi yazarak ilan verme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.
- Kaybolan ehliyet seri numarası,
- Kaybolan ehliyetin yenileme talebi,
- Dilekçe tarihi,
- Kayıp ehliyet sahibinin adı, soyadı, adresi ve imzası
Yazılarak hazırlanan dilekçenin İl Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne teslimi ile birlikte herhangi bir gazeteye kayıp ehliyet ilanı verme zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Verilen dilekçe aynı zamanda yeni ehliyet başvuruları için de tamamlanması zorunlu olan bir uygulamadır.
Kayıp Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ülkemizde gerçekleştirilen yeni düzenleme ile birlikte kayıp ehliyet başvurusu İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’nden gerçekleştirilmektedir. Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlükleri’ne gerekli belgeler ile birlikte yapılan başvurular sırasında ehliyetini kaybeden başvuru sahiplerine, yeni ehliyetlerini teslim almaları için geçen sürede araç kullanabilmeleri için geçici ehliyet verilmektedir. Geçici ehliyetler 15 gün geçerlilik süresine sahip olup yeni ehliyetin teslim alınması ile birlikte hükmünü yitirmektedir. Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlükleri’nde yaşanan yoğunluk nedeniyle kayıp ehliyet işlemlerini beklemeden yapabilmek isteyen sürücüler, kayıp ehliyet randevusu alarak sıra beklemeden işlerini halledebilirler. Randevu almak için;
- ALO 199 hattı,
- https://randevu.nvi.gov.tr/ adresini
Kullanabilirsiniz. Alınan randevu sonrası belirtilen gün ve saatte istenen gerekli belgeler ile birlikte müracaatınızı tamamlayarak geçici ehliyetinizi teslim alır ve yeni ehliyetinizin adresinize gönderilmesini beklemeye başlayabilirsiniz.
2018 Yılında Kayıp Ehliyet Çıkartmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Kayıp ehliyet çıkartma 2018 yılı için aşağıda yer alan evraklarla birlikte gerçekleştirilecektir:
- 2 adet biyometrik fotoğraf,
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
- Sağlık Raporu,
- Kan grubu kartı,
- Ehliyet Yenileme Dilekçesi,
- Kayıp ehliyet ücreti ödendi dekontu,
- Parmak izi
Tamamlanması gerekli evraklardan dilekçe ve parmak izi Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlükleri’nden personellerin yardımcı olacak yönlendirmeleri ile birlikte tedarik edilmekle birlikte;
- Kayıp ehliyet ücreti için Vergi Daireleri Vezneleri veya anlaşmalı bankalar,
- Sağlık Raporu için bağlı bulunan sağlık ocağı veya devlet hastaneleri
Kullanılabilmektedir. Gerekli evrakların teslimi ile birlikte yeni ehliyetin hazırlanma süreci başlar ve yaklaşık 10 gün içerisinde başvuru sahibinin adresine yeni ehliyeti kargo yolu ile gönderilerek elden imza karşılığı teslim edilmektedir.