Hurda Belgesi Nasıl Alınır

Yazar 6 Yorum 3,118 views
Hurda Belgesi Nasıl Alınır

Birçok değişik sebepten ötürü, araç sahipleri araçlarını hurdaya ayırmayı seçebilir. Bu seçim sonrasında aracın trafikten silinmesini ve artık her aracın mesul olduğu motorlu taşıtlar vergisi, trafik sigortası, fenni muayene gibi zorunluluklardan da kurtulmanız gerekmektedir. Bunun için bir dizi prosedür ve işlemleri yaptırarak aracınıza hurda belgesi alabilirsiniz.

Bu konumuzda Hurda belgesi alınır. Hurda araç geri dönüşüm belgesi ve işlemler ile ilgili olarak merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Araca Hurda Belgesi Nasıl Alınır

Aracınızı hurdaya çıkarmaya karar verdiğinizde bu işin tespiti araç muayene istasyonları tarafından yapılmaktadır. Eğer aracınız çalışır ve yürür durumda ise aracınızı bir muayene istasyonuna giderek tespit muayenesi yaptırmak sureti ile işlemlerinize başlayabilirsiniz. Araç yürümüyor ise çekici ile de olsa mutlaka muayene istasyonunda tespitini yaptırmanız gerekmektedir.

Uygulama Sırası Karışık Şekilde Verilen hurda belgesi çıkartmak için gerekli olan evraklar ve işlemler listesi;(söz konusu yönetmelik ve prosedürler, sıklıkla değişmekte ve farklı yönetmelikler uygulamaya girebilmektedir. Bu sebeple işlemlere başlamadan önce trafik tescil müdürlüklerinden ve TüvTürk muayene istasyonlarından konu ile ilgili olarak bilgi almanız gerekmektedir)

  1. Ek-1 Belgesi Doldurulur
  2. Hurda Dilekcesi Yazılır
  3. Şöförler odası Dosyasına Koyulur
  4. Plakalar Araçtan Sökülür
  5. Araç Ruhsatları Dosyaya Eklenir
  6. Araç Sahibinin Kimlik Fotokopisi Dosyaya Eklenir
  7. Araç Sahibine vekillik eden kişi var ise vekalet örneği aslı
  8. Tüvtürk tespit muayenesi sonuç raporu dosyaya eklenir (muayeneye gitmeden önce son yönetmelikleri araştırın. Özellikle Tüvtürk yönetmelikleri nerede ise her ay güncellenmekte ve farklı uygulamalar getirilebilmektedir. Mağdur olmamanız adına ve boşa çekici ücreti ödememek adına mutlaka herhangi bir esktra evrak yada işlem gerekip gerekmediğini öğrenmeniz gerekmektedir.)
  9. Aracın tüm vergi borçları, varsa rehin ve hacizleri kaldırılır
  10. Vergi dairesinden araç üzerine borç olmadığını gösteren bir yazı alınır

Araç Tüzel Kişilik Adına İse

  1. Vergi Levhası
  2. İmza Sürküleri
  3. Ticaret Sicil Gazetesi
  4. Oda Kayıt Sureti

Gibi evraklar hazır edilmesi gerekmektedir. Her gün farklı yönetmelikler ve prosedürler çıktığı için, işlemlere başlamadan önce mutlaka sın yönetmelikleri ve gerekenleri emniyet genel müdürlüğü trafik tescil işlemleri dairesinden araştırmanızı öneririz. Daha sonra araç için Ömrünü tamamlamış araç (ÖTA) işlemlerini başlatabilirsiniz.

Hurda Araç Geri Dönüşüm Belgesi Nasıl Alınır

Bazı araç sınıflarında söz konusu hurda araç makine mühendisleri odasına teslim edilmek zorundadır. Fakat bazı araç sınıflarında ise bu zorunluluk söz konusu değildir. Yine bazı araç sınıflarında belli bir biçilmiş ücret karşılığı aracınızı geri dönüşüme verebilir uygun ve izin verilen sınıflarda ise kendiniz değerlendirebilir, satabilirsiniz. Fakat kesinlikle tekrar trafiğe sokamazsınız.

Hurda Belgesi Çıkarılan araç, sorunsuz çalışan bir vaziyete gelse dahi, bir daha trafiğe çıkamaz hükmü gerekli yönetmeliklerde mevcuttur. Bu sebeple söz konusu hurda belgesi çıktığı anda araç mutlaka hurdaya verilmesi ve artık parçalanarak değerlendirilmesi zaruri bir durumdur ve isteğe bağlı değildir.

Bize Sorun!

Arabayı hurdaya çıkartmak için gerekli işlemler hakkında detaylı teknik bilgi almak isteyenler var ise bizlere sorabilir. Soru sormak isteyenler aşağıdaki yorum kısmını kullanarak sorularını bizlere iletebilir. Günlük olarak sorulan sorulara editörler tarafından yanıt verilmektedir.

6 Yorum

  1. Avatar mehmet ali açılmış

    oto kaporta iş yerimiz var hurda belgesi almak istıyorum nereye baş vuracam tşk

    • Makalede gerekli bilgiler mevcut durumdadır.

      • Avatar Sadık kıyak

        Makalede derken anlamadık kaportacı dükkanim var hurdaya aracları ben cıkarmak istiyom hangi bakanliktan izin alman gerekiyor ne belgesi almak istiyom bu işide yapmak istiyoz

  2. Avatar halil motorcu

    iki tekerlekli motorsikletin (150cc) plaka,ruhsatve şase noları yok.hurdacılardan malzeme alınarak yapılmış motora hurda belgesi düzenleyebilir miyiz? Yada bu motorun bize ait olduğunu nasıl kanıtlayabiliriz?(motorda en ufak bir bilgi şase no,ruhsat hiçbir bilgi yok zaten hurda malzemelerle yapılmış).
    nasıl bir yol izlemeliyim.şimdiden teşekkürler.

  3. 2010 yılında aracımın plakalarını söküp emniyete teslim ettim ve trafikten çektim ve aracım şu an izmir de. Hurda belgesi almak istiyorum. Ruhsat ile birlikte trafik şube müdürlüğüne gitmem mi gerekiyor ?

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba