Fren Balatasının Bittiği Nasıl Anlaşılır

Yazar Yorum Yap 4,149 views
Fren Balatasının Bittiği Nasıl Anlaşılır

Çoğu araçta ön ve arkada farklı tip balata çeşidi kullanılmaktadır. Bazı araçlarda ise 4 frende disk olduğu için her tekerde aynı tip balata bulunur. İki farklı balatanın da kullanım ömürleri farklıdır. Ayrıca firen yükü, ön tekerlerde daha fazla olduğu için ön fren balataları arka frenlere nazaran çok daha erken ömrünü tamamlar.

Fren Balatası Biterse Ne olur : Fren balatası bittiğinde, Balatanın dip kısmı fren diskine zarar vererek düz zeminde kanalcıklar oluşturarak değişim maliyetinizi arttırır. Ayrıca fren mesafesini uzatarak sürüş güvenliğini tehlikeye sokar. Fren balatası kritik seviyeye kadar incelir ise sürüş esnasında disk ve kaliperin arasına sıkışarak tek taraflı ani frenlemeye ve dolayısı ile kazaya sebep olabilir.

Fren Balatasının Bittiği Nasıl Anlaşılır

Fren balatası azalmaya başladığında, araç sürücüsünün fark edebileceği birkaç bulgu vermeye başlar. Bu bulgular sayesinde balatanın kritik eşiğe kadar azalmasını önleyebilir. sürüş güvenliğinizin devamını sağlayabilirsiniz. Fren balatasının bittiğini anlama yolları aşağıda listelenmiştir.

Fren Balatasının Bittiğini Nasıl Anlarım

  1. Fren Hidroliği Normal Seviyenin Altına Düşer ; Fren Pistonları, balata azaldığında normal konumundan daha ilerde olur. Bu seviye farkı, fren hidroliğinin bir kısmının bu kısımda olması anlamına gelir. Bu sebeple de fren hidroliği haznesindeki sıvı seviyesi bir miktar aşağıya düşer. Hidrolik seviyeniz azaldığında balatalarınızı kontrol ettirin.
  2. Frene Basıldığında Sürtme Tarzı Ses Gelir : Fren balatası kritik seviyeye yakın azaldığında disk ve fren balatası sürtünmesinden kaynaklı sesler başlar. Bu sesler ilk başlarda çok kısık ve zor fark edilir seslerdir. Bu gibi bir ses duyduğunuzda balata kontrolü yaptırınız
  3. Fren Pedalı Aşağıya Düşer : Balatalar azaldığında bitmeye yakın zamanlarda fren pedalınız normalden daha alt seviyelerde tepki vermeye başlar. Bu durum balatanın bitmeye yakın olduğunu gösterir.
  4. Frende Zayıflama Oluyor ise : Azalan balatalar, frene basıldığında tutma miktarınza azalmaya sebep olur. Frenlerdeki bu performans kaybı balatanın kontrol zamanı geldiğini size hatırlatır.
  5. Gözlem Yoluyla Görünüyor İse ; Özellikle çelik jant araçlarda fren balataları ve kaliperleri gözle görülür durumdadır. Kaliperin arasından yan kısmı görülen balatanın seviyesi 1,5 cm altına düşmüş ise kontrol zamanı gelmiş demektir.

Fren balataları değişimi yapılırken kaliteli malzeme kullanmak önemlidir. Bazı Çin yada kalitesiz ithal balatalar, oldukça sert olması sebebi ile kullanım aşamasında araç disklerine zarar verebilir. Ayrıca fren mesafesini uzatarak kaza yapma riskinin artmasına neden olur. Bu sebeple balata değişimlerinde yerli malı Türkiye üretim yumuşak balatalar yada markanın orjinal parçasını kullanmanız önerilmektedir. Ayrıca kullanıma göre değişebildiğinden her bakımdan fren sistemi ve balataların da kontrol edilmesini sağlayınız.

Bize Sorun!

Fren balatası değişimi, kontrolleri bakım ve ömrü gibi tüm servis ve tamir konularında aklınıza takılan sorular var ise cevaplıyoruz. Günlük olarak sorulan sorulara editörlerimiz cevap vermektedir. Soru sormak isteyen kullanıcılarımız aşağıdaki yorum kısmını kullanarak sorularını bizlere iletebilirler.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba