Dizel Partikül Filtresi
Partikül filtresi yeni jenerasyon arabanın emisyonunu düşürmek ve çevreye verilen kirli havayı engellemek amacıyla tasarlanan egzoz borusunda yer alan ve egzoz susturucusuna benzer önemli bir filtredir. Şekil olarak bal peteğine benzemektedir. Egzozda ki çevreye zarar veren katı partikülleri tutup ve bünyesinde saklamaktadır. Yalnız filtrede tutulan bu katı partiküller seviyesi zaman geçtikçe artar ve tıkanma gibi sorunlara yol açar. Basınç sensörleri filtrede bulunan kurumlar tortusun derecesini ölçer, ve aynı zaman da filtre de olan kurum derecesinin belirli olduğu sürede uygun koşullar da olmuşsa rejenerasyon işlemi başlamaktadır.
Bazı zamanlarda araç rejenerasyon olayını gerçekleştirmeyip ve kurum derecesini motorun verimli çalışmasını engeller. Böyle durumda gösterge panelinde DPF uyarısı belirlenmektedir. Böyle bir uyarı olduğu zaman aracın hızı sabit ve yüksek devirde biraz kullanılması gerekir. Otomatik şanzımanlı arabalarda ise bu olay vites kolu manuel ayara alınarak yapılmaktadır. Arabanın yüksek devir olarak kullanılmaya başlandığında motor yönetim biraz fazla yakıt göndermektedir, ve egzozun sıcaklığı iyice artar. Egzoz sıcaklığı ortalama 600 derece olduğunda rejenerasyon olayı başlar ve partiküller yakılıp kuruma haline gelir. Bazı durumlarda da bu yöntem bir işe yaramayabilir. Arabanın DPF yada Motor arıza lambası sönmeyip aynı zamanda araçta güç kaybı yaşanmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıyorsanız serviste yada ustaya baktırılıp rejenerasyon yöntemi uygulanması gerekmektedir.
Dizel Partikül Filtresi Temizleme İşlemi
Dize partikül filtresinde birikmiş olan partiküller belli bir dereceyi aştığında bunun yakılıp temizlenmesi gereklidir. Eğer içerisinde kurum oluşmuşsa uyarı lambası veya partikül fitresi doldu sürmeye devam edin gibi uyarılar gelmektedir. Dize partikül filtresinin temizlenmesi için 3 aşama vardır bu aşamalar:
- Filtresin kendiliğinden temizlenmesi: Araba ile uzun yolda yüksek devir de kullanın ve egzoz gazının sıcaklık derecesi artmasından dolayı filtrede olan partiküller kendi kendine yanarak temizlenir. Bu işlemi sürücü fark etmeyecektir ve özel olarak bir işlem yapmasına gerek yoktur. Bu işlemde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta aracı yüksek devir kullanmak gerekir. Örnek olarak 3000 devirin üzerinde çıkılması gerekir. Vites 3 yada 4 de 50 km hız yeterli olacaktır. Eğer hız yüksek olursa bir işe yaramaz.
- Yolda motor kontrol ünitesi tarafından filtre temizlenme işi: Filtrenin tıkandığında ECU özel bir işlemle enjeksiyonu değiştirip ve partikül filtresini temizlemektedir.
- Aracı serviye yada ustaya götürüp filtrenin temizlenmesi: Bu işlem bilgisayar tarafından yapılmaktadır. Bu 3 işlem ile dizel partikül filtresini kolayca temizleyebilirsiniz. Bu bilgisayar işlemi ortalama olarak yarım saat kadar sürecektir.
Dizel partikül filtresinin ne zaman değişecek sorusuna gelirsek, aracın model ve markasına göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak 150-200 bin km de bir dizel partikül filtresi değiştirilmesi gereklidir.