Aracınızın deposuna koyulan yakıtta bir yanlışlık bulunuyor ise bu birçok kişinin başına gelen bir durum olduğu için ilk karşılaşan siz olmazsınız. Bu olay çok sık rastlanılan bir durum olduğu için kendinizi yalnız hissetmenize gerek yoktur. Dizel yakıt tipine sahip araç yaygınlaşmadan önce bu karışmalar genellikle süper ile kurşunsuz, süper ile normal ve ya oktanları arasında farklı olan tipler karıştırılmaktaydı fakat dizel araçlar yaygınlaştığı için dizel arabaya benzin konulması da yaygınlaştı. Dizel arabaya benzin konulursa ne olur sorusuna cevap arıyorsanız bu cevabı sizler için kaleme alacağız.
Dizel arabalar ilk piyasaya sürüldüğü zaman, yakıt tüketimi düşüktü fakat motorundan yüksek ses alınmaktaydı, performans olarak düşüktü, yakıt alırken kamyoncuların arkasında beklemeye sizleri mahkûm ederdi ve bunların yanında soğukta zor çalışan araçlar topluluğuydu. Sonrasında firmalar yoğun çalışmalar sonucunda Dizel araçları geliştirdi. Bu gelişmelerin sonucunda dizel araçlar sessizleşti, performansı arttı, yakıt almanız kolaylaştı ve soğuk havalarda düzgün çalışır hale getirildi. Bunların hepsinin sonucunda Dizel araçlar ailelerin gözdesi haline geldi ve kiralama firmaları ile şirketler kullandığı araçlarda Dizel tercih etmeye başlamıştır.
Bir benzinliğe girdiğiniz zaman Dizel yakıtın ve Benzinin pompaları yan yana bulunmaktadır ve bu pompaların ne bir renk ne de ebat konusunda bir farklılıkları bulunmamaktadır. Bundan dolayı iki pompada birbirine benzer. Bu benzerliği ayıran tek özellikleri üst kısımlarında bulunan yazılar ve tabancaların uç kısımları farklıdır. Bazı ülkelerde araç şoförleri kendi yakıtlarını doldurmaktadır ve bu durum sonucunda benzinli araca motorin veya dizel araca benzin koymaları mümkün olacaktır bunun haricinde benzinlerde kendi aralarında ayrıldığı için o konuda hata yapmanız bile mümkündür. Bunların dışında bazen benzin tankına motorin konulur bazen de motorin tankına benzin bu çok rastlanan bir durum olmasa da görülmesi mümkündür bu durum bilerek olmuş bir durum değildir.
Motorin Ve Benzin
Benzinli bir aracınız varsa teoride buna motorin koyulması mümkün değildir. Bunun nedeni ise motorinin pompasının uç kısmı biraz büyüktür ve bu büyüklükten dolayı benzinli aracın deposuna uyum sağlamaz. Bütün bunların sonucunda bir ihtimal olarak benzinli araca motorin koyabilirsiniz fakat bu işlem araca çok zarar vermezsiniz zaten benzinli araçların yakıtlarında bazen %10’u bulan bir motorin miktarı bulunmaktadır. Bu miktar motorin olduğunda benzinli araçlar çalışabilir fakat bu çalışmalarını egzozdaki siyah duman, yağ atma ve güç kaybının olduğu bir şekilde devam edecektir.
Benzin motorine göre daha uçucu bir malzemedir hatta kapağını açık unuttuğunuz zaman benzinin çabuk bittiğini görebilirsiniz. Bu nedenle karbüratörler bir noktadan sonra motorin ile çalışmamaya başlar. Motor sıcak olduğu zaman motorini kolaylıkla yakabilir fakat yeni araçların enjeksiyonlarında sorunların oluşması muhtemeldir. Yanlış yakıt konulmasını anlamak kolaydır bunu anlamanızda aracın çalışmaması belirti olacaktır bu durumda hemen yakıt deposunun temizlenmesi ve yerine yeni yakıtın konulması bu işi çözecektir. Eğer motorin miktarı %4 den fazla ise depoyu komple benzinle doldurup bir süre çalıştırmanız depo temizliğinden kolay olur fakat eğer motorin miktarı fazla ise belli bir süre de araç çalışmış ise bütün devreleri benzin ile yıkayarak temizlemeniz gerekmektedir.
Benzinli araca motorin konulmasındansa dizel araca benzin konulması daha çok rastlanan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum hem araç sağlığınızı hem de bütçenizi çok sarsan bir durumdur. Önceden düşük devirli dizel motorlarında bunlardan farklı olarak tren veya ağır yük taşıtlarında kullanılan yakıtta %20 oranına varan benzin kullanılmaktaydı. Soğuk iklime sahip bölgelerde bazen mazotun viskozitesini artırmak için benzin ile karıştırılmaktaydı. Bunların dışında askeri araçların motorları hem motorin hem de benzine uyum sağladığını söylememiz gerekir fakat bu motorlar dizel olduğu için motorin kullanılması ömürlerini uzatmada yardımcı olacaktır. Yeni binek araçlarda motorinin benzin ile karıştırılması durumunda hasar almadan bu olayı atlatmak mümkün değildir. Hasarı tespit etmek mümkün değildir fakat ne kadar etkilendiğini tahmin edebilirsiniz bu tahmini ise motorun çalıştırılma süresi ile motorine karışan benzin miktarından belirlenecektir. Dizel arabaya benzin konulduğunu fark ederseniz arabayı çalıştırmak yerine yakıt deposunu hemen temizleyin yerine motorin doldurun bu sayede oluşacak hasarı önlemiş olursunuz.
Dizel araçlarda motorin ismi verilen yakıt tüketilir bu yakıt yağlayıcı özelliğe sahip bir yakıt türüdür. Benzin ise tinere benzer ve çözücü bir etkisi bulunmaktadır. Motorin kullanan dizel motorlar motorini sadece yakıt olarak değil parçalarını yağlamak içinde kullanmaktadır. Motorinin yağladığı parçalar ise pompa ile enjektörlerdir. Bu parçalar hassas bir dengede çalıştığı için yağlanması önemlidir. Bu işlemi yaptıktan sonra motorinin %70 lik kısmı tekrar depoya geri dönüş yapar.
Motorine Benzin Karışırsa Ne Olur?
Motorine benzin karıştığı zaman motorin parçaları yağlarken benzin bu yağlı parçalarda bulunan yağı çözerek yağlanmayı engellemiş olur sonrasında bu parçalar birbirine temas ederek aşınmalara sebep olur. Aşınan parçalar depoya dönen yakıt ile birlikte depoda toplanır. Bu parçaların sonrasında depodan motora gidene kadar hassas bölgelerde arızalara neden olabilir. Bu arızalar sonucunda motorunuz büyük hasarlar alacaktır. Motoru çalıştırmamanız aracı etkilememek için bir yol değildir bu durum aracınıza her şekilde zarar verecektir ve bu zararı eğer benzinde su bulunuyor ise daha çok katlayacaktır.
Dizel aracınızın içerisine eğer benzin konulduysa bunun tüm yakıt sisteminden temizlenmesi uzun zaman alır ve pahalı bir işlemdir. Bu işlemin sonucunda pompa arızalanır ve aşınmalar meydana gelmektedir. Bu tarz olaylar 2. El araçların bazılarında görülmektedir. Araca önceden motorin yerine benzin konmuşsa ve sonrasında temizlenmiş ise zamanla bozulmalar olacaktır ve satın aldığınız aracın neden bozulduğunu anlayamayacaksınız ve uygun fiyata aldığınız aracın çıkardığı masraflar ile araç size daha pahalıya gelecektir. Bu durum için iyi bir ustanın eli değmesi gerekir.
Dizel araçlarla ilgili makaleler;
Dizel Arabanın Çekişi Neden Düşer?
Benzin ve Dizel Tıkalı Enjektör Nasıl Açılır
Dizel Araba Sabahları Neden Geç Çalışır
Dizel Araba Nasıl Kullanılır. Dikkat Edilmesi Gerekenler