Bir Araca çekme belgesi alınması demek, hiçbir şekilde aracın trafiğe çıkarılmayacağına taahhüt etmek demektir. Bu belge çıkarıldıktan sonra, Araç trafiğe kapalı alanlarda kullanılmaya devam edilebilir. Örnek olarak ralli yada yarış arabası şeklinde özel izinlerle kullanılabilmektedir. Araç bir yerden başka bir yere gitmesi gerektiğinde nakil araçları (Çekiciler) kullanılarak gitmesi gerekmektedir.
Bu konumuzda bu kurallara uymayan bir aracın trafik polislerince yakalanması durumunda yaşanacak durumlar, cezalar ve yapılacaklara dair bilgiler vereceğiz.
Çekme Belgeli Araç Trafikte Yakalanırsa Ne Olur?
Bu gibi bir durumda araç, polis çekicisi vasıtası ile emniyet otoparkına çekilecektir. Ayrıca araç sahibine ilgili trafik yönetmelikleri gereğince cezai işlem uygulanır. Ayrıca aracın otoparkta geçirdiği süre boyunca otopark parası + çekici parası da size yansıtılır. Şimdi gelelim aracı otoparktan çıkartma işlemlerine.
Bu işlemler için gerekli olan işlemler ve yapılacak olan masraflar ise; Polis otoparkına giren bir araç, söz konusu yerden çıkabilmek için tüm evrak ve işlemlerinin tam olması gerekecektir. Aracı trafiğe sokmak için gerekli işlemleri yaptıktan sonra aracınızı emniyet otoparkından alabilirsiniz. Eğer aracınızın fenni muayenesi yok ise aracınız çekici ile otoparktan muayene istasyonuna götürülerek muayenesi yaptırılır. Daha sonra yine çekici ile emniyet otoparkına geri döner. Siz işlemleri tamamladığınızda aracınızı söz konusu otoparktan çıkartabilirsiniz.
Tüm bu işlemleri Maddeler Halinde Listeleyelim.
• Trafik Para Cezası Yersiniz.
• Aracınız Emniyet Otoparkına Çekilir
• Çekici Ücretini Siz Ödersiniz.
• Otoparkta Kaldığı Her Gün İçinOtopark Parası Ödersiniz.
• Aracınızın Muayenesi Yok ise Muayeneye gidip gelmesi için Çekici ücreti Ödersiniz.
• Muayene Ücreti ve Gecikme Cezası Ödersiniz.
• Söz konusu vergi döneminin ödemesini yaparsınız. (Trafiğe Sokmak İçin)
• Aracı Trafiğe Geri Çıkarma İşlemlerine Para Harcarsınız, (Plaka, Ruhsat Yaprağı vs)
• Uzunca bir zaman kaybınız olur.
Tüm bu işlemler ve masraflar sonucunda aracınızı otoparktan çıkartabilirsiniz. Görüldüğü üzere trafikten çekme belgeli olan bir araç ile trafiğe çıkmak son derece masraflı bir işlem olduğu kadar aracın genel durumu ve vizesi olmadığı için hem siz hem diğer sürücülerin güvenli açısından da risk teşkil edebilmektedir.
Bize Sorun!
Çekme belgesi yada hurda belgesi gibi konulara ek olarak araba satış, muayene gibi tüm konularda merak ettiklerinizi bizlere sorabilirsiniz. Soru sormak isteyenler aşağıdaki yorum kısmını kullanarak sorularını bizlere sorabilir siniz. Günlük olarak sorulan tüm sorulara cevaplar editörler tarafından verilmektedir.
Çekme belgeli araç aldık masraf edip toplandık muaneye hazırladık fakatihtiyaçdan dolayı aracı bizde sattık alankişi alakasız binerken yakalanıp oto parka çekilmiş birde şase numarası tutmuyor demişler yakalanan kişiye belge veya bi tutanak veriyorlardı yoksa bizimki kandırıyorlar aracın satışını geri alın diyorlar
Trafikten çektiğim araçla başkası kaza yaptı.Maddi hasarlı bu kazada bana bir ceza gelir mi
İyi akşamlar. Öncelikle soru sormaya müsait bir plotform oluşturduğumuz için teşekkürler.
Benim sorum çekme belgeli bir aracı muayeneye soktuk. Sonra trafik tescile gideceğiz. Bu iki iş ne kadar sürer
İkincisi muayeneden geçmedi, geçici muayene ile trafiğe çıkar mı?
Trafik polisi olmayan normal polis şahsın iş yeri önünde kaldırım üzerinde bulunan plakası takılı olmayan sorguda çekme belgeli olduğunu gördüğünde bu aracı otoparka çektirebilirmi? Teşekkürler.
Aracım çekme belgeli ve 92 model şahin mağlum bu araçları her 3 günde bir çalıştırmak gerekiyor ama ben marşına basamıyorum içinde yakıtı yok çok az kalan yakıtla benzinliğe gidip yakıt alsam bir sıkıntı olurmu yakalanırsam falan
Çekme belgeli aracını plaka cıkarmadan yine çekme belgeli başkasına satabilir miyim