Bu Yazımızda çekme belgesi ile ilgili olarak aklınıza takılan ve tüm merak ettiklerinizi başlıklar halinde bulabilirsiniz.
Çekme Belgeli Araç Ne Demek?
Çekme belgesi, bir aracın resmi olarak kayıtları durmasına rağmen trafikten çekilmesi işlemidir. Trafiğe hiçbir şekilde çıkamadığı için, Motorlu Taşıtlar vergisi, Trafik Sigortası, Fenni Muayene gibi zorunlulukları ortadan kalkar. Bu araçlar, söz konusu belge alınırken tüm trafik cezaları, vergi borçları, olası rehin ve ipotek durumları ödenen ve kaldırılan araçlardır. Ysani trafiğe sokarken içinde bulunduğunuz dönemin vergisini ödemeniz yeterlidir. Trafikten çekilme yılı 2 yıl önce dahi olsa siz sadece trafiğe sokmak istediğiniz ayın vergi borcunu ödersiniz. Diğer dönemlerden muaf tutulursunuz.
Çekme Belgeli Aracın Satışı Nasıl Yapılır
Normal bir araç ile aynı prosedürler geçerlidir. Herhangi bir notere giderek alıcı ve satıcı yada alıcı ve satıcı vekilleri ile satış sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilir. Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta, satıcıdan aracın son muayene geçerlilik tarihini gösteren bir evrak talep etmeniz gerekmektedir. Aracı trafiğe sokarken sizden söz konusu evrak talep edilmektedir.
Çekme Belgeli Araçlarda Muayene Cezası Var Mı
Bir aracın bu durumda olması muayene cezası işlemesine engel değildir. Çekme belgeli bir aracı muayeneye götürdüğünüzde son muayene tarihini gösterir bir evrak götürmek zorundasınız. Bu tarih itibari ile geçen her ay için yönetmelikler uyarında gecikme cezası uygulanır. Eğer son geçerlilik tarihi ispat edilemiyor ise Belli bir baz yıl alınarak gecikme cezası uygulanır. Baz Yıl TüvTürk SSS Bölümünde Resmi sitesinde 2005 Olarak belirtilmiştir.
Çekme Belgesi Neden Alınır
Çekme Belgesi, Kullanılmayan yada kullanılmayacak durumda olan araçların trafik sigortası, ve dönemlik vergilerinin işlemeye devam etmesini önlemek amacı ile alınır. Ayrıca muayenesi bitiş ve yenilenmeyecek durumda olan araçların satış işlemlerinin gerçekleşebilmesi için de sıklıkla trafikten çekilerek satış yapılması yöntemine başvurulur.
- Hasarlı Araçlarda : Genellikle kasko ve trafik sigortasından hasara uğrayarak pert olan araçlara çekme belgesi alınır. Bunun nedeni aracın onarım süreci ve satış işlemlerinde vergi borcu ve devir işlemleri gibi durumlarda kolaylık sağlamak amacı iledir. Fakat ; Her Çekme Belgeli Araç hasarlı Olmayabilir. Diğer Sebepler Aşağıda
- Devir İşlemleri İçin : Bilindiği üzere fenni muayenesi olmayan vizesiz araçlara devir işlemleri yapılamıyor. Bu tip araçları devir etmek isteyenlerin ise en sık kullandığı yöntem araçları devir öncesi trafikten çekmektir. Bu tip araçlar genellikle arızalı yada sorunlu araçlar ile eski model araçlarda çok sık karşılaşılır.
Bize Sorun!
Çekme belgesi ile ilgili olarak teknik ve terimsel birçok bilgi bulunmakta. Fakat konuyu anlaşılır kılmak adına özetleyerek aktarmaktayız. Bu sebeple aklınıza takılanları bizlere sorabilirsiniz. Soru sormak isteyenler aşağıdaki yorum kısmını kullanarak bizlere sorularını iletebilirler. Sorulan sorulara günlük olarak cevap verilmektedir.
çekme belgeli araç nedir konusunda bizlerle ve diğer kullanıcılar ile iletişime geçerek soru sorulabilecek kısımdır. Aklınıza takılanların tümünü bu kısım aracılığı ile bizlere ulaştırabilirsiniz
Alıcı arabamı çekme belgelli olarak satmamı istiyor sizce bunun yaparsam benim için sıkıntı olur mu çok uğraşırmıyım ve bi giderim olur mu yardımcı olursanız sevinirim
Bununla ilgili bilgilere sitemizde yer verdik, makalelerimizden gerekli bilgi alabilirsiniz.
çekme belgemi kaybettim aracımı satarken sadece ruhsat yetiyormu yoksa çekme belgesinide istiyorlarmı
İyi günler 89 model şahin taksim var sigorta muayene bitti bitelide vazla olmadı şimdi ben bu aracı satmak istiyorum belgi vergi borcu trafik cezası haciz gibi şeyler karşıma çıkarmı çekme belgeli satış yapmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim
Çekme belgede tarih varmı
Merhabalar. Aracımda Sigorta Vize yok bu masraflar 4 bin tl gibi . Çekme yapıp başka birinin üzerinden tekrar trafiğe soksam daha kar lı olurmuyum sizce ?