Çekme Belgeli Araç Alınır mı, Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

Yazar 4 Yorum 4,652 views
Çekme Belgeli Araç Alınır mı, Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

Ülkemizde ikinci el araç satış ilanlarında sıklıkla gördüğümüz bir ibareden bahsedeceğiz, “Araç Çekme Belgelidir”. Özellikle muayenesi olmayan, hasarlı yada diğer sorunlar sebebi ile trafiğe çıkışında mani olan araçların satışı genellikle bu yöntemle yapılmaktadır. İkinci el araç alacak kişilerin bu araçları özellikle fiyatının makul tutulması sebebi ile tercih etmekte.

Bu yazımızda Çekme Belgeli Araç Alırken Dikkat edilmesi gerekenler, olası masraflar, maliyet gibi konularda sizlere bilgi vereceğiz.

Çekme Belgeli Araç Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

Birkaç başlıkta nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve aldıktan sonra size maliyetini hesaplamak için birkaç püf noktayı öğrenmeniz yeterli olacaktır.

Çekme Belgeli Araç Alınır mı

Mantıklı fiyat / fayda dengesine sahip her araç alınabilir. Bu sizin ihtiyacınız ve bütçenizle alakalı bir konudur. İkinci eli, masrafları ve aracın genel durumu ile fiyatında denge görüyor iseniz alınabilir. Fakat sizi biraz uğraştıracağı için tüm işlemlerin sonunda bu uğraşa karşılık olarak bir miktar kar edebilmeniz ve aracı piyasadan bir miktar ucuza getirmeniz gerekir. Fiyat dengesini bu şekilde hesaplayarak almanızda fayda var.

  • Neden Çekme Belgesi Aldığını Öğrenin : Eğer araç normal trafikte ruhsatlı ve plakalı şekilde satılmıyor ise bir engeli olduğu çok açık. Almadan önce neden çekme belgesi ile satılma zorunluluğu olduğunu öğrenin. Genelde muayenesi olmayan araçlarda bu yöntem tercih edilmektedir yada gümrükten çıkartılan araçlar ile hasarlı araçlarda muayene bitmiş ise çekme belgeli olarak satışa çıkartılır
  • Ekstra Donanım Var mı Kontrol Edin : Özellikle otomobil harici, minibüs, kamyonet, arazi aracı, kamyon gibi modellerde aracın orjinalinde olmayan ve muayeneden geçebilmesi için fatura ve proje gerektiren tadilat işlemleri yapılmış ise satıcıdan bu işlemlere ait belge ve projeleri temin edin. Aksi halde aracı muayeneden geçirmek için orjinal haline geri döndürmek gerekecektir ki bu da oldukça zahmetli bir işlem olacak ayrıca ekstra nakit harcamanıza neden olacaktır.
  • Gecici ve Kalıcı Olarak 2 Kez Sigorta : Çekme belgeli araçlarda sigorta yapılamıyor. Bu sebeple aracı alıp işlemlere başladığınızda geçiçi olarak bir sigorta yaptırmalısınız. Genellikle bu sigortanın ücreti geri iade alınıyor ve farkının size maliyeti 100-200 Tl olabiliyor. Daha sonra kalıcı gerçek sigorta yapılmakta. Bu sebeple masraflarınız arasına geçiçi sigorta masrafını da eklemeyi unutmayın
  • Yapacağınız Diğer Masraflar Nedir : Öncelikle standart noter masrafı bulunur. Muayenesi yok ise muayeneye engel teşkil eden durumların masrafını çıkartın. Günümüzde hiçbir engeli olmayan araçlarda bile ufak tefek muayene öncesi bakımlarla bile 500-1000 TL arasında masraflar söz konusudur. Bu sebeple aracın lastik durumu, ön takımı, emniyet kemerleri, abs gibi güvenlik donanımları ağır kusurdur ve bunlarda sorun varsa maliyetiniz yükselecektir. Bu aşamada hiç beklemediğiniz eksta maliyetler çıkabilir. Bu sebeple ortalama hesabınızı muayene için ayırdığınız tutarı bir miktar fazla tutmanızda fayda var
  • Emniyet ve Ruhsat Masrafları : Çekme belgeli araba için tüm işlemleri tamamlandıktan sonra emniyete giderek aracı tekrar trafiğe kayıt ettirme ve ruhsat çıkarma işlemleriniz olacaktır. Bu işlemlere de bir miktar para harcayacaksınız. Emniyet harçlarının fiyatı sürekli değiştiği için burada fiyat belirtemiyoruz. Aracı aldığınız tarihteki harç ve ruhsat yaprak ücretlerini öğrenerek maliyetinizi hesaplayabilirsiniz.
  • Sonuç Olarak : İyi bir analiz yaparak araç alan bilinçli bir kişi için çekme belgeli yada hasarlı olsun, bu tip araçları alırken hiçbir risk söz konusu değildir. Fakat eğer araçlar konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değil iseniz özellikle masrafları hesaplama konusunda birinden yardım almanız önemlidir. Piyasada 50,000 tl lik bir araç tüm masraflar bittikten sonra size 43-44 bin tl aralığına mal olacak ise çekme belgeli almak kişiden kişiye göre değişse de mantıklıdır. Bazı insanlar uğraşmayı sevmez. titizdir, 5 lira fazla verir temiz alırç Kimisi ise aynı araca 10,000 tl az vererek sahip olur. Bu seçim meselesidir. İki farklı kişi de kendine göre haklı ve mantıklıdır diyebiliriz. Riskleri iyi analiz ederek bu tip işlere girmenizi tavsiye ederim.

Bize Sorun!

Çekme Belgeli Araç Alırken Dikkat Edilecek Hususlar ve Çehme belgeli araç alınır mı gibi konularda çekme belgeli araç alanlar yada almayı düşünenler bizlere aklına takılan soruları sorabilirler. Soru sormak isteyenler aşağıdaki yorum kısmını kullanarak sorularını bizlere ulaştırabilir. Editörlerimiz sorulan sorulara günlük olacak cevap vermektedir.

Etiketler

4 Yorum

  1. 2007 ford connect çekme belgeli devlet aracı şahısta şu anda bunu alsam nelere dikkat etmem gerekir bilgi verirmisiniz birde ruhsat çıkarırken hususi yapabilirmiyiz saygılar

  2. Avatar Ahmet baytak

    Çekme belgeli araçlarda satış ve muayene yapıldıktan sonra ilerki tarihlerde vergi borcu ve ceza gibi sorunlarla karşılaşabilirmiyiz.

  3. Çekme belgeli aracın hasar kaydı olup olmadığını nasıl anlarım
    Şasi sorgulamasından çıkarmı
    Şasi sorgulamasi yaptım hasar kaydı gözükmüyor
    Daha sonra karşıma hasar kaydı çıkma ihtimali varmı
    Şimdiden teşekkür ettim

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba