Aracında hasar olan sigortalıların ilk aklına gelen şey, araçlarındaki hasarın aracın bedeline oranının ne kadar olduğu ve bu oranın aracın pert olup olmamasına yetip yetmeyeceğidir. Ama şöyle bir gerçek var ki sizin yaptığınız hesaplar ile sigorta şirketlerinin hesabı oldukça farklı. Bunun nedeni şüphesiz sigorta şirketlerinin daha çok maliyet oranlarını düşünmesinden kaynaklanmaktadır.
Bu yazımızda Kaskodan aracın perte çıkması için hasar oranı yüzde kaç olmalı sorusunu yanıtlayacağız. Bu konuya ait tüm merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kaskodan Aracın Pert Olması İçin Hasar Oranı ?
Aslına bakacak olur isek hiçbir araç hasar oranı göz ününde tutularak pert olmaz. Birçok forumda yada çevrenizdeki insanlardan sıklıkla şu şekilde ifadeler duymuşsunuzdur. Araçta çok büyük hasar var aracım pert olmadı yada araçta çok az hasar vardı aracımı perte çıkardılar gibi ifadeler. Bunun sebebi sigorta şirketinin hasar oranından çok maliyet oranına göre araç onarım / pert durumuna karar vermesinden ileri gelmektedir.
Kaskodan aracın perte çıkması için gerekli olan ön şart maliyettir. Aracın ikinci el bedeli, sovtaj (Hasarlı Halde Satış) bedeli ve hasar onarım bedelinin dengesine göre karar verilir. Yani aracın onarım bedeli hesaplandıktan sonra ikinci el bedeli hesaplanır. Eğer aracın hasarlı halde satış fiyatı, ikinci el bedelinden düşüldüğünde kalan miktar onarım tutarından az ise araç pert olur. Çok ise araç onarılır..
Aracı Perte Çıkarma Şartları Formulü
- İkinci El Bedeli – Sovtaj (Hasarlı Halinin Satış Bedeli = Çıkan Fiyat < Hasar Onarım Tutarı = Pert Olur
- İkinci El Bedeli – Sovtaj (Hasarlı Halinin Satış Bedeli = Çıkan Fiyat > Hasar Onarım Tutarı = Araç Onarılır
Bu Formulü Rakamlarla Örnekleyelim.
- Araç 50,000 TL – Sovtaj 30,000 TL = 20,000 TL Fark Kalır < Onarım Tutarı 25,000 TL İse Pert Olur
- Araç 50,000 TL – Sovtaj 30,000 TL = 20,000 TL Fark Kalır > Onarım Tutarı 15,000 TL İse Araç Onarılır
Daha İyi Anlamak İçin Örnekle İlerleyelim
Örnekteki Araç Diyelim ki 50,000TL Değerinde Bir Honda Civic ve Araçta 15,000 TL Hasar Var
- İhtimal 1 : Araçın hasarlı haline 37,000 Tl Fiyat biçildi. Aracın İkinci El bedeli 50,000 Olduğuna göre sigorta şirketi aracı onarır ise kasasından 15,000 Tl çıkacak, Eğer aracı perte çıkarır ise Sigortalıya 50,000Tl ödeyecek fakat aracın hasarlı halini de 37,000’e satacağı için kasasından sadece 13,000TL çıkmış olacak. Yani sigorta şirketi 2,000 Tl az ödeme ihtimali olduğu için aracı perte çıkarır.
- İhtimal 2 : Aracın hasarlı haline 33,000 Tl değer biçildi diyelim. bu sefer sigorta şirketi aracı perte çıkardığı zaman 50,000 Tl sigortalıya ödeyecek ve 33,000 Tl ye aracı satacağı için kasasından 17,000 Tl çıkacak. Bunun yerine kasko sigortası söz konusu aracı perte çıkarmayarak onarım yoluna gidecektir ve 2,000 Tl kar ederek 15,000 Tl ye hasarı kapatacaktır.
Bu iki örnekten de anlaşılacağı üzere araçta hasar oranı % olsa da onarılabileceği gibi % hasar oranı ile araç perte de çıkarılabilir. Bunun kararı sadece araçtaki hasar miktarı değil, sovtaj ve ikinci el bedeli farkının hasarın onarım maliyeti ile oranı belirler.
Bu durumu en basit hali ile anlatmaya çalıştım. Umarım çok karışık gelmemiştir. Fakat teknik detaylara girmeden en basit hali ile formule ettiğimiz zaman sonuç bu şekilde çıkmaktadır.
İstisnalar Olabilir
Sıfır araçlarda yeni değer klozu olduğu için sıfır km araçlarda ilk sene farklı prosedürler işletilebilir. Aracın parça ve onarım sorunları yaşanma ihtimali yüzünden bu durum ve kurallar esnetilebilir. Araç onarımı güvenlik riski oluşturuyor ise bu durumlar farklı şekilde uygulanabilir. Yukarıda yazılan genel olarak her araca uygulanamıyor olsa da en çok kullanılan pert yada onarıma başlama belirleme formülüdür.
Bize Sorun!
Hasarlı araçların perte çıkması konusunda oldukça fazla detay bilgi mevcut. Fakat teknik konulara fazlaca değinmemek adına sadeleştirilmiş şekilde sizlere sunmaya çalıştım. Bu sebeple aklınıza takılan merak ettiğiniz konular var ise bizlere soru sorabilirsiniz. Soru sormak isteyenler, araç marka ve modeli ile kasko şirketini belirterek aşağıdaki yorum kısmını kullanarak sorularını bizlere iletebilirler. Sorulan sorulara günlük olarak cevap vermekteyiz. Geçmiş olsun dileklerimiz ile.
2012 model aracımla kaza yaptım tsb deki değeri 54.000₺ aracımdki hasar 39.000₺ . Aracım perte çıkarmı eğer çıkarsa ne kadar ödeme alırım (allianz kasko)
tsb değeri hiçbir anlam ifade etmiyor. poliçenizde rayiç bedel yazar. yani kaza yaptığınız günki ikinci el değeri araştırılarak o değer size ödenir. pert olup olmayacağı ise aracınıza çıkacak sovtaj bedeli sonrası netleşir.
2011 model Seat leon 1.4 (125) stylce marka aracımda arkandan çarpma sonucunda öndeki araca çarptım.23.750 tl değerinde servis tamir masrafı çıkarttı.aracım pertte ayrılır mı ? Aracımın muayenesi 1 ay geçmişti pertte ayrılması halinde bu durum bana sıkıntı çıkartır mı ?
2016 Toyota corolla aracımla Kaza yaptım. Exper 23000₺ hasar çıkardı. Groupama Si̇gorta 80000₺ Bedel ile aracımı perte çıkarmak istiyor. Ben aracımın perte çıkmasını istemiyorum. Ne yapabilirim?
Benim aracim 2018, yalniz 01,04. 2019 trafige ciktive 650 km, araba arkasindan vurdular, hasar 45 000 TL. Sorum su acaba arabam pert olurmu? ve parami alabilirmiyim ?
Merhaba aracım 2018 model kasko değeri 91000 tl araçta görünen hasar kaydı 22400 ağır hasar kaydı diye geçiyor ve araç tarafımızca hasarlı olarak alınıp onarım yapıldı motor aksamında birtane dahi vida sökülüp takılmamıştır hasar sadece tampon alt motor koruma plastik kısım ve radyatör değişiminden kaynaklıdır araç 57000 tl gibi bir fiyata ihale ile sigorta şirketinden alınmıştır
Benim sorum ; Bu değerde bir araba için böyle bir hasar için ağır hasar kaydı değilde hasar kaydı olarak değiştirilebilir mi ?
Aracım 2016 model wosvagen okul taşıtı aracın piyasa değeri 175bin hasar miktarıda 60bin bu ataç pert olarak kabul edilir mi bide ticari araçlarda hasar oranı %35 diye duydum doğru mudur acaba teşekürler
Merhabalar 2018 model yamaha mt 250, 300 kmde motorum vardı. kaza oldu 11.000 hasar kaydı çıktı.Sigorta Ankara sigorta.aracım perte çıkar mı?
Aracım 2018 i30 elite plus kaza yaptım 2 hava yastgıda acıldı aracım perte cıkar mı