Araç Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Yazar 4 Yorum 1,595 views
Araç Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Her ilin kendi plaka kodu vardır. İkinci el araç aldığımızda noterde plaka değişikliği olup olmayacağı sorulur. Ayrıca var olan plakanızı sonradan değiştirme konusu ile ilgili sorularda gelmekte. Fakat onu başka bir konuda işledik. Sitemizde bulabilirsiniz.
Plaka değişikliği için gerekli olan birkaç prosedür ve bir miktar gider vardır.

Aşağıda söz konusu değişim işlemini nasıl yapacağınıza dair detaylı bilgiler bulunmaktadır. İlk konumuz gerekli evraklar ve ücretleri ile ilgili olarak daha sonra plaka değişikliği nasıl yapılır ile ilgili prosedür bilgileri konunun en altında vereceğiz.

Araç Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Plaka değiştirebilmek için ilk önce noterde plaka değişikliği yapılacağını belirtmeniz gerekecektir. Bunu belirtti iseniz ve araç geçici belgenizde plaka değişikliği yazıyor ise;

Plaka Değiştirme İçin Gerekli Evraklar;

• Noter Satış Senedi Aslı
• Araç Tesciline İlişkin Gecici Belge Aslı
• Araç Ruhsatı (Tek Yaprak) Aslı
• Zorunlu Trafik Sigortası Aslı
• Araç Sahibinin Kimliği ve Kendisi
• Başkası İlgilenecek İse Vekalet Aslı
• Ek Belge (Bilgisayardan Doldurulmuş)
• Şöförler Odasından Alınan Dosya
• Aracın Eski Plakaları

Şirket Araçları Plaka Değişikliği ; Yukarıdakilere Ek Olarak

• Yetkili Kişi İmza Sürküleri
• Ticaret Sicil Gazeteleri
• Vergi Levhası
• Oda Kayıt Sureti

Yukarıda belirtilen evraklar genellikle elinizde bulunan evraklar fakat arasında ek -1 belgesi ve şoförler odası dosyasını nereden temin edeceklerini bilmeyenler olabilir.
Emniyet müdürlüklerinin trafik tescil birimlerinde araç üzerinde herhangi bir değişiklik yapılacağı zaman (Plaka, Yakıt Tipi, Koltuk Sayısı , İltihap Haddi vs) Ek belge ile müracaat edilir ve söz konusu belge bilgisayar ortamında doldurulması gerekir. Bu sebeple sizin elinizde bir word formatı ve boş ek-1 yok ise bunu doldurma şansınız malesef ki yok. Bunu doldurmak için genellikle sigorta acenteleri yada emniyetin önünde bu işi yapan yerlerden para karşılığı yaptırabilirsiniz. Ortalama olarak ek-1 için 10 tl dosya için de 10tl toplamda 20 tl’ye bu işi yapmaktalar.

Tüm Evraklar Hazır Olduktan Sonra!

Tüm evraklarınızı hazırladıktan sonra emniyet genel müdürlüğünden randevu almanız yada sabah erkenden gidip sıra almanız gerekir. Daha sonra evraklarınızı ve eski plakalarınızı görevliye verirsiniz, işlemleri yapar ve size yoğunluğa göre hemen yada birkaç saat yada gün sonra ruhsatınızı almanız için gelmenizi söyler. Birde size yeni plakanızı bastırabilmemiz için bir kağıt verir. bu kağıt ile şoförler odasının mühürlü plaka basım yerlerinden yeni plakanızı bastırabilirsiniz. Plaka basımı 40 tl civarında bir ücret karşılığı yapılmaktadır. Noter ek-1 ve plaka işlemlerinde toplamda 200 tl gibi bir masraf çıkacaktır. Tüm işlemler için. Daha sonra İşleminiz bitmiştir. Pek sorunlu bir işlem değil basit ve herkesin yapabileceği bir işlemdir plaka değiştirme işlemleri.

Özel Plaka almak İçin

Hazır yeni plaka değiştirecekken özel bir rakam yada harf olsun isterseniz ücretli yada ücretsiz plakalardan seçebilirsiniz. Bu konuda detaylı olarak hazırladığımız özel plaka nasıl alınır konumuzu incelemenizi öneririm.Eğer herhangi bir talebiniz yok ise size sıradan herhangi bir plaka verilecektir. Fakat en azından fazla masraf etmek istemeyenlerin bile alabileceği boşta özel plakalardan alabilirsiniz. Ayrıca Plaka değişikliği nasıl yapılır öğrendikten sonra alacağımız yeni plakanın önceki hasar kayıtlarına bakmak sağlıklı olacaktır. Bazı durumlarda plakaların önceki takılı olduğu araçlarda hasara uğraması durumunda 5664 hasar servisinden sorgulandığında hasar kaydı çıkmakta ve araç sahipleri bu durumu alıcıya açıklamakta zorlanmaktadır.

Bize Sorun!

Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır ile alakalı olarak takıldığınız yada yardım istediğiniz bir konu var ise bize sorabilirsiniz. Soru sormak için aşağıdaki yorum kısmını kullanınız. Sorularınıza editörlerimiz aynı gün içinde cevap vermektedir. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.

4 Yorum

  1. Avatar Tufan cillioglu

    Arac plakasi yipranmis delik ise ruhsat sahibi mi değiştirmek zorunda.Baska biri yapabilir mi

    • Avatar Muhittin SERDAR

      plaka değişimi için ruhsat sahibi olması gerekir. yada vekaleti olan biri olması gerekecektir.

  2. Araç plakam çalındı bende dilekçe verdim sistem üzerinden plakam düştü sırada ki plakayı vereceklerini söylediler sırada ki plakayı değil de ücretini ödeyerek daha farklı bir plaka alma hakkım var mı? Yoksa sıradakini mi almam gerekiyor?

  3. Avatar Mehmet çelik

    Aracım 35 pılaka bende Adana’da ikametgah ediyorum 01 pılaka yapmak istiyorum aracın borcundan dolayı devir işlemi yapamıyorum aracın borcunu ödemeden nasıl değiştirebilirim pılakayı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba