Amortisör, yağı pompalamaya yarayan araçtır. Taşıtınızda çalışma esnasında şiddetini ve etkisini azaltma amacıyla kullanılır. Frenleme, zıplama ve savrulma anlarında oluşan dalma hareketi gibi istenmeyen ve rahatsız edici hareketlerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.
Amortisörünüze dikkat etmelisiniz aksi takdirde aracınızdaki yolculardan araç kullanmanız hakkında kötü yorumlar duyabilirsiniz
Amortisör Nasıl Çalışır?
Kapanma hareketi esnasında yayda toplanan hareket enerjisini ısıya çevirmeye yarayan amortisör milinin ucuna takılan piston, yağ doldurulmuş basınç tüpünde çalışır. Aracınızın tekerleği düşey eksende hareket ettiğinde, hidrolik sıvı, pistonun içinde bulunan küçük deliklerden geçmeye zorlanır. Fakat bu delikler çok az bir miktarda hidrolik sıvısının piston içinden geçmesine olanak verirler. Bunun sonucunda piston ve tekerlek ile yayın hareketi yavaşlar.
Bir amortisörün ortaya çıkardığı direnç miktarı tekerleğin düşey eksendeki hareketindeki hıza ve piston içerisindeki deliklerin büyüklüğüne ve sayısına, aynı zamanda valf disklerinin kalınlığı ve sayısına bağlıdır. Amortisörlerin direnci tekerlerin hızlı hareket etmesiyle değişir. Tekerlerin hareket hızı arttıkça amortisörün direnci de artar.
Amortisörün Görevleri Nelerdir?
Amortisörlerin birçok görevi vardır, bunlardan en önemli olanı ise lastiklerin yol ile temasını sağlamaktır. Diğer görevleri ise;
- Yay ve süspansiyon sisteminin hareketlerini kontrol altında tutmak,
- Uygun fren mesafesini ayarlamak,
- Lastikleri yol ile temas halinde tutmak,
- Lastik aşınmasını önlemek,
- Tekerleğin açısını korumak,
- Aracın her hangi bir durumda sıçramasını önlemek,
- Fren ve hızlanma sırasında yere yapışmasına engel olmak,
- Araçtaki diğer sistemlerin zarar görmesini ve aşınmasını en aza indirmek,
- Araç sürücüsünün yorgunluğunu azaltıp rahat ve konforlu bir yolculuk geçirmesini sağlamaktır.
Kaç Tip Amortisör Vardır?
Çalışma şekillerine göre;
- Tek tesirli
- Çok tesirli
Yapılarına göre;
- Tek borulu
- Çift borulu
İçerisindeki sıvıya göre;
- Gazlı tip
- Hidrolik tip
En çok kullanılan amortisör tipleri ise şöyledir; Çok tesirli, gazlı, çift ya da tek borulu.
Amortisör Arızası Nasıl Anlaşılır?
Amortisör arızası veya patlayan amortisör ilk olarak başlangıçta taşıtınızın yol tutuşu biraz daha zayıflar, kullanımı sertleşir, tümsek ve kasislerden geçerken ses duyarsınız, rahatsız edici ses bir yana tümsek ve kasislerden geçerken bir de yaylanır.
Amortisörün patlaklığını anlamak içinse şöyle basit bir uygulama deneyebilirsiniz;
Amortisör patlaklığından şüphe duyduğunuz lastiğin üst tarafından yani kaputtan aşağı doğru bastırıp bırakın. Eğer bıraktığınızda lastiğin yukarı kalkması yavaşça gerçekleşiyorsa amortisörünüz patlamış olabilir. Çünkü amortisör, bastırmayı bıraktığınız anda geri yukarı itmeyi sağlar. Buna ek olarak amortisör üstünde yağlanma veya yağ izleri görürseniz taşıtınızı hemen servise götürmenizi tavsiye ederim.
Patlak Amortisör Nasıl Anlaşılır, Ses Yapar mı? TIKLAYINIZ.
Amortisör Takozu Bozulursa Ne Olur TIKLAYINIZ.
Amortisör Tamir Edilebilir Mi?
Eğer taşıtınızda bu sorunları yaşıyorsanız amortisörünüzü değiştirme zamanı geldi de geçiyor. Dikkatinizi çekerim değiştirme dedim. Çünkü amortisör tamir edilmez ve size tavsiyem tamir edilebilir olduğunu söyleyen insanlara aldanmayın.
Bize Sorun Cevaplayalım
Amortisör arızası olan aracınızda yaşadığınız tüm arızalar ve çözümleri ile alakalı olarak aklınıza takılanlar var ise bizlere sorabilirsiniz. Aynı gün içinde sorulan tüm sorular cevaplan maktadır. Soru sormak için alt kısımda bulunan cevap ve yorum bölümüne araç markanızı ve modelini belirterek aklınıza takılanları sorun.
Mrb.lar chavrolet 2004 lacetti, aracimin ust takoz ve sag rotil degisti sonrasinda direksiyon arizasi meydana geldi. saglam adam hastaneye gider hasta cikar misali araba sanayiye girdi hasta cikti. simdide direksiyon takiliyo toplamiyo sertlesiyo tarifi bile zor. sanayiye gittim usta bisey yok diyor, rot cuya goturdu, ustaya “sen direksiyon mili mafsali sok pas sokucu yagla” diyor. neyapsak bilemedim.
Selamlar honda city 2008 1.4 araçta sağ sol aks kompile degişti balata degişti araba liften inince ön tekerlerin ikiside alttan içe egildi (v) gibi rotbalanscı ve aks takan ustalar aralarında şu perçayı deyiştirmemek için cıvataları 2-3 milim incesini takmışler dediler bana söylemediler acaba hangi parça deyişmedigi için cvatları 2-3 milim ince takmışlar araç cok ses yapıyor birde 80 km yi geçince araç sanki zıplıyor ön sağ saygılar
iyi aksamlar
aracim 2.0 170 2009 model Audi a6
1 ay once amortisörlerin dordunu de degistim ama halen őn ve arkadan cok ses yapiyor lak lukur kut kut diye
sesler
amortisörleri degistigim yere gittim normal diyor bu gun 90 km hiz ile gidiyorum kopru baglantisin da araba kut diye ses yapti dondum kaldim
bi yardimci olursaniz sevinirim ona gore hareket ederim tesekurler simdiden
İyi günler.seat cordoba 2009 dizel stanlec arabamın direksiyonu çok hafif ve sag sola oynatırken arada ses geliyor bazende hareket halindeyken sağ çekiyor. dönuşlerde daha dikkatli dönüyorum.cukurda ve yükseklerde takır,tukur ses yapiyor, geriye taktıgimda bir şey vuruyor gibi geliyor. ustanın biri direksiyon pompası değişecek dedi.Diğeri direksiyonda sorun yok amartesör takozları değişecek dedi.(disklerde degisecek)sizce sorun ne olabilir.Şimdiden cevabıniz için teşekkürler.