Araçlarda emme işlemi, performans hava filtreleri ile desteklendiğinde performansı arttırır. Fakat sizin direk olarak taktığınız filtrelerin pek fazla performansa etkisi yoktur. Çünkü bu iş sadece filtre takmakla bitmiyor. Havanın sıcaklığı ve soğukluğunun da hesaplanması gerek.
Açık Hava Filtresi Zararları ve Faydaları
Performans filtreler, aracın motorundan uzak soğuk hava çekebilecek bir noktaya koyulmalıdır. Daha sonra çekilen soğuk hava metal boRular ile emme manifoltuna aktarılmalıdır. bunun nedeni çok basittir. Metal çabuk ısınır ve soğuk hava metalden geçerken ısınacak ve yanma işlemi kolaylaşacaktır. Peki burada bir tezatlık var gibi duruyor değil mi. Soğuk hava emmesi gerek ama biz metal borular ile havayı ısıtıyoruz. Ne alaka diye soranlar olabilir. İşin teknik boyutu şöyledir. ;
Soğuk hava sıcak havaya oranla daha az genleşmiş ve çok daha fazla yoğun olur. Yoğun bir hava çekmek performans için iyidir. Bu sebeple mümkün olduğunca soğuk hava alınabilecek bir noktaya filtre yerleştirilir. Havayı yoğun bir şekilde aldıktan sonra hava metal borularla ısıtılır. Bu sayede hava yoğunluğunu kaybetmeden sadece ısısı değişecektir. Motor için en iyi hava biraz ılık bir havadır. Performans filtersi doğru monte edildiğinde soğuk havayı ve bu sayede yoğun bir havayı aracın daha kolay yakabileceği ılık havaya çevirerek yanma odalarına aktarır. Bu gibi teknik çalışmalar yapıldığı zaman performans filtreleri gerçekten araca artı güç katacaktır.
Performans açık Hava Filtresi Yakıtı Etkiler mi ?
Bu da çok yanlış bilinen diğer konu, Performans filtre takıldığında filtre takmadığınız dönemle aynı şekilde kullandığınızda yanıtın artmadığını hatta düştüğünü göreceksiniz. Fakat gençler özellikle filtre ses çıkarsın diye gaza daha fazla yüklenir. Bilindiği gibi spor hava filtresi devir arttıkça ötmeye başlar. Bu sebeple gaza daha fazka basıldığından ötürü bir yakıt artışı olabilir. Ama bu artış filtreden değil kullanıcının kendisi sebebi ile artmış olur.
Hatta çoğu araçta bu uygulama yapıldığında aracın daha rahat çalıştığını ve özellikle düşük devirlerde bir rahatlama olduğunu hemen anlayabilirsiniz.
Açık Hava Filtresi Zararlı mı ? Yada Faydalı mı?
Açık hava filtresi zararları ayda faydaları yönünden incelemek gerekir ise faydalarını zaten yukarıda belirtmiştik. Zararları olarak da pek fazla bilinen bir zararı yok. Doğru monte edilidiği ve kaliteli parça kullanıldığı taktirde çok faydalıdır ve zararı yoktur.
Bazı durumlarda kalitesiz filtreler, düzgün yapılmayan montaj, Soğuk hava için su ve toz girebilecek bölgelere filtre takılması gibi bazı durumlar motora zarar verecektir. Ama bunlar yanlış montaj sebebi ile olmaktadır. filtre tek başına motora zarar veremez.
Açık Hava Filtresi Hangi Araçlara Takılır
Dizel araçlara söz konusu durum önerilmez. turbo beslemesi için fabrika ayarları önerilir. Fakat benzinli ve lpg’li araçlar içni uygundur. Fakat sadece sıralı çok nokta enjeksiyonlu araçlar için daha elverişlidir. Diğer araçlarda lpg uyumsuzluğu yaşanabilmektedir. Ayrıca özellikle çift egzantirikli ve 16 v araçlarda sesi de tatmin edicidir. Her şeye rağmen filtreyi sesi için değil performans ve motor için kullanancaklar için her tür lpg ve benzinli araçta kullanılabilir.
Bize Sorun!
Motor, mekanik, elektrik, aksesuar ve tüm diğer araç ile ilgili konularda sormak istedikleriniz var ise cevaplıyoruz. bizlere soru sormak için aşağıdaki yorum kısmını kulla bilirsiniz. Editörlerimiz yorumlarınızı en kısa sürede cevaplamaktadır. Soru ve yorumlarınız bizler için değerlidir.
Hocam merhabalar K&N manka açık hava filtresi takmayı düşünüyorum. aracım golf 5 2005 model 1.6 düz motor benzin lpg. açık hava filtresi ile ilgili internette fazla bilgi olmamasına rağmen şöyle bilgilerde söz konusu. açık hava filtresinin gözeneklerinin geniş olması ve tozu tutabilmek için üzerinde yağ bulunması sebebiyle zamanla maf sensörü hava akış metresi ( yağın zamanla soketlere doğru ilerlemesiyle) ve boğaz kelebeğini bozacağı söyleniyor ne yapacağımı bilemedim. çok kararsızım ve en kötü kararda kararsızlıktır. ben hp artışından ziyade ses için takmak istiyorum
Merhaba benım aracımda 1.6 golf mk6 düz motor benzin-lpg mevcut bende taktırmak istiyorum ama zararı olurmu turbolu aracım olsa düşünmez taktırırdım ancak atmosferik araçlarda nasıl olur pek bilgim yok
Merhaba, Aracın ne olursa olsun uzun vadede lpg sorun. Yakıt tasarrufu sağlarsın. 100 bin km dolmadan bobin sorunu yaşarsın. Daha sık buji deiştirirsin. Daha az performans alırsın ama sonuc olarak biraz daha ekonomik maliyetli olur yakıt. Atmosferik veya turbo çok önemi yok. Denklem bu. tercih meselesi. Saygılar