Bu konumuzda Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler konusunda tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Araçlarda Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler
Yakıtı daha etkili kullanmak sadece aracı kullanan kişi ile değil araç ile de alakalıdır. Bu sebeple burada size bağlı olmayan durumlar sebebi ile yaşayabileceğiniz sarfiyat kayıplarını en aza indirmek için gerekli bilgileri bulacaksınız.
- Ateşleme Sistemini Gözden Geçirin : Özellikle Benzinli araçlarda ve LPG’li araçlarda ateşleme sistemi ekipmanlarında(bujiler, Buji kabloları, Bobin, vs) yaşanabilecek olası aksaklıklar, yakıtın yanmadan çiğ olarak atılmasına neden olur. Bu durumda yakıt performansa çevrilmeden boşa harcanarak yakıt sarfiyatını büyük oranda etkiler. İyi bir ateşleme sistemi, çok daha az yakıt tasarrufu demektir. Aracınız da düzenli olarak ateşleme sistemi ekipmanlarını kontrol ettirin.
- Baskı Balata Ne Durumda : Yakıtı En Çok Etkileyen Parçalardan Birisi de aracın baskı balatasıdır. Baskının kaçırması yada sıyırmaya başlaması durumunda aracınızın motorunda üretilen güç, tekerlere tam olarak aktarılamaz ve bir miktar kayıp enerji oluşur. Bu kayıp performans size fazladan yakıt tüketimi olarak geri döner. Kaçıran bir baskı balatası olan araçta ortalama %30 lara varan yakıt sarfiyatında artış görülebilmektedir. Bu sebeple yakıttan şikayetçi iseniz baskı balatanızı kontrol ettirin.
- Hava Filtresinin Önemi : Filtre Aksamı ve Yakıt, birbirinden çok ayrı şeyler gibi görünse de yukarıda bahsettiğimiz ateşleme sistemi ile bağlantılıdır. Bilindiği üzere motor içi yanma gerçekleşirken motorun yakıt tasarrufu için en iyi hava yakıt karışımı dengesini yakalaması gerekmektedir. Aşırı pis ve bakımsız hava filtreleri, hava akımını bozarak, söz konusu yakıt karışımına etki ederek ekstra yakıt sarfiyatına neden olabilmektedir. Bu sebeple filtre bakımlarını gözden geçirin.
- Motorunuza En Uygun Yağı Seçin : Fazla Kalın yada Fazla ince yağ kullanmak motor için çalışmasına doğrudan etki yapan bir faktördür. Bu sebeple motor yağının kalınlığı ve miktarı aracın daha rahat çalışmasını sağlayacaktır. Bu sayede de ekonomik bir sarfiyata destek olacaktır. Özellikle fazla kalın yağ kullanmaktan kaçının.
- Aks Bilyası ve Rulmanlar : Araç tekerleklerindeki porya bilyası / aks bilyası ve diğer rulmanlarda meydana gelen arızalar yada bozunmalar, aracın hareket devinimine direnç oluşturur. Bu durumda araç için çok düşük miktarda da olsa fazla yakıt sarfiyatına neden olabilmektedir.
- Depodaki Yakıt Miktarı : Yakıtın uzun süre kullanılmadan beklemesi, içindeki kimyasal yapısının bozulmasına neden olduğu için yanıcılığı ve oktanı azalmaktadır. Ayrıca fazla yakıt araca fazla ağırlık anlamına da gelir. Genellikle şehir içinde her 2-3 km’de bir benzin istasyonu olduğunu var sayar isek ağzına kadar dolu bir depo yerine yarım depo ile araç kullanmak yakıt tasarrufu için önemlidir. Bu durum şehir içi kullanım için geçerlidir.
- Diğer Bilinen Öneriler : Bu öneriler haricinde her yerde sıklıkla söylenen bilinen önerileri uygulayabilirsiniz. Şu unutulmamalıdır ki Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler içerisine aracın bakımını da dahil etmeliyiz. Sadece kullanım tarzı değişiklikleri bu işin sadece Yüzde Ellisini oluşturur.
Görüldüğü üzere dizel araçlarda yakıt tasarrufu ve benzinli araçlarda yakıt tasarrufu için ortak sayılabilecek bu bakım maddelerini uygulayarak tüketimde elle tutulur bir azalma yaşayabilirsiniz. LPG’li araçlarda yakıt tasarrufu için de geçerlidir.
Bize Sorun!
Yakıt tasarrufu ve arıza bakım onarım gibi konularda sitemizde sayısız konu bulunmaktadır. Sitemizden yada konumuzdan edinemediğiniz ve aklınıza takılan sorular var ise bize sorabilir siniz. Soru sormak isteyen kullanıcılarımız araç marka ve modeli de belirterek aşağıdaki yorum kısmını kullanarak sorularını bizlere iletebilirler. Editörler sorulan soruları günlük olarak cevaplamaktadır.
sıtroen c4 1.4 28 lt lpg ile 290 km yapılabiliyorum daha önce 2 lt ile 400 km yapıyordum sıkıntı neyle alakalı olabilir teşekkürler.