Kloz Nedir? Kloz Ne Demek?

Yazar Yorum Yap 2,394 views
Kloz Nedir? Kloz Ne Demek?

Kloz Nedir : Kloz, Kasko, Trafik, Konut, İşyeri sigortaları gibi sigortalarda, Genel şartların uygulanmasında uyulacak özel durumları belirleyen sözleşme kapsamına genişleten yada daraltan maddelere verilen isimdir.Fakat bu resmi tabirini bir kenara bırakır isek, kasko gibi sigortalarda klozlar bize ne anlatıyor. Söz konusu klozlardan hangilerine dikkat etmeliyiz bunlardan bahsedelim.

Bu konumuzda Kloz Nedir, Kloz Ne demek konusunun haricinde bir sigorta sözleşmesinde hangi klozlara dikkat edilmesi gerektiğinden de bahsedeceğiz. Kasko Yaptırmadan Önce Bu Maddeleri Mutlaka Okuyunuz.

Hangi Klozlara Dikkat Etmeliyiz.

Sigorta şirketleri kasko genel şartlarında olan maddeleri daha da genişletmek yada daraltmak için klozları kullanır. Örnek vermek gerekir ise cam değişimi genel şartlarda mevcut. Sigorta şirketi cam değişimi teminatını verdiği halde sigorta sözleşmesine kloz ekleyerek orjinal cam takma hakkınızı kısıtlar. Bu gibi durumlar başka klozlarda da mevcuttur. İşte Sigortada Klozlardan dikkat edilmesi gerekenler

  • Oto Cam Klozu : Maruz Kalınacak Cam Hasarlarında Uygulanacak Özel Maddeler Listelenir. Muafiyet Bile Sıklıkla Konulmaktadır. Özellikle orjinal cam değil sadece anlaşmalı camcılarda bu hüküm geçerlidir diye maddeler olabilir. Klozun içindeki bu maddeler sizin sadece anlaşmalı yerlerde değiştirmenize imkan tanır. Bu da kısıtlama klozuna bir örnek olabilir. Cam klozunu mutlaka kontrol edin.
  • Hasarsızlık İndirimi Klozu : Bu klozda hangi hasarlarda indirim etkilenecek yada etkilenmeyecek yazılmaktadır. Bu sebeple kasko yaptırmadan önce hasarsızlık hangi tür hasarlarda ne şekilde etkilenecek olduğunu bu klozdan öğrenerek poliçe yaptırın,
  • İkame Araç Temin Klozu : Bu klozda ikame aracın hangi hallerde temin edileceğine dair bağlayıcı maddeler eklenebilir. Örnek vermek gerekir ise araç sadece çekici ile servise giderse ikame araç sağlanır gibi maddeler bazı sigorta şirketleri tarafından eklenebilmekte. Bu sebeple bu klozu da mutlaka kontrol edin. Hem Kaç gün hem yılda kaç kez hem de hangi hallerde araç almaya hakkınız olduğu bu klozda detaylı olarak yazmaktadır.
  • Çekme Kurtarma Klozu : Bu kloz en çok mağduriyet yaşanan kloz türüdür. Genel şartlarda araç kurtarıcı ile çekilecektir yazar fakat şartları klozlarca bir sınıra bağlanır. Çoğu şirket bu çekme çekilmeye yılda kaç kez ve en önemlisi de ücret sınırı koyarlar. Örnek vermek gerekir ise aracınız Çankırı’da Kaza Yaptı, Siz de Konya’da Yaşıyorsunuz. Bu klozda üst limit 750 tl olarak belirlendi ise en fazla Ankara’ya kadar aracınız çekilir. Geri kalanı için ücret ödemek zorunda kalırsınız. Bu maddelere de dikkat etmeniz mağduriyet yaşanmaması için oldukça önemli.
  • Aksesuar Klozu : Araca sonradan eklenen donanım ve aksesuarlarla ilgili özel hükümler bu kısımda belirtilir. Eğer aracınızda sonradan monte edilmiş donanım ve aksesuar var ise bu kısmı da okumanız yararınıza olacaktır.
  • Kıymet Kazanma Klozu : Bu, aracın parçalarının hangi yöntemle değiştirileceği ve hangi parçalarda kesinti olacağına dair bir klozdur. Aracınıza takılacak parçanın niteliği ve varsa muafiyetler bu kısımda belirtilebilir. Bazı firmalar başka klozlarda da bu konularda maddeler koyabilir. İncelenmesi olacaı mağduriyetlerin önüne geçebilir.

Bunlar haricinde Hukuksal Koruma Klozu, İhtiyari Mali Mesuliyet Klozu, Tıbbi Yardım klozu gibi poliçede onlarca kloz daha mevcuttur. Biz bu kısımda en sık sorun yaşanan klozları sizlere belirttik. Bu sebeple Tüm poliçeyi (Genellikle 8-15 Sayfa) okumanız çok önemli. Neredeyse sigorta yaptıranların %98’i poliçelerinde beyan edilen klozları hiç okumamakta ve sadece sigorta personelinin dediklerine itibar etmekte.

Bize Sorun!

Sigortada Kloz Nedir, Kaskoda Kloz Ne Demektir yada kasko poliçesinde şartlar teminatlar ve yönetmelik ile ilgili olarak sormak istedikleriniz var ise sorularınızı cevaplıyoruz. Bize soru Sormak İsteyenler Aşağıdaki yorum kısmını kullanarak sorularını bizlere iletebilir. Sorulan Sorulara Günlük olarak editörlerimiz tarafından cevap verilmektedir.

Etiketler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba