Araba bağırıyor ve gitmiyor diyenlerdenseniz, aklınıza gelecek ilk şey arabanızın çekiş gücünün düşmesi olacaktır. Kimse arabasında çekiş gücü gibi temel problemlerle karşılaşmak istemez. Ancak çekiş gücü problemleri her zaman teknik olarak karşınıza çıkmaz. Çekiş gücünde yaşanan problemlerin bazılarının kaynağı, kullanım odaklı da olabilir. Arabaların çekiş gücünde yaşanan düşmenin en büyük etkisi, arabanın bağırmasında ancak ilerlememesinde görülür. Motor bağırma sesi, aracınızın acil bir muayeneye ihtiyacı olduğuna kanıt olabilir. Motorunuzun bağırmasının ya da çekiş gücünün düşmesinin birden çok sebebi olabilir. Aracınızdaki sorunun sebebini iyi tespit ederek, doğru çözüm tekniğini uygulamanız gerekir. Bu size hem zaman tasarrufu hem de para tasarrufu sağlayacaktır.
Arabanın Çekiş Gücü Neden Düşer?
Arabada yaşanan güç kayıpları, motorun çok sesli çalışmasına sebebiyet verir. Bu sesler uğuldama gibi de duyulabilir, yüksek sesle bağırma olarak da. Sesler hem psikolojik açıdan size zarar verir hem de aracınızı yorar. Bilmeniz gerekir ki bir motor bağırıyorsa, aynı zamanda çok yakıt tüketiyordur. Motorun bağırmasının ve çekiş gücünün düşmesinin birçok sebebi vardır. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilir:
- Aracınızın bakımlarını düzenli olarak yapmıyorsanız ve özellikle filtrelerini az değiştiriyorsanız
- Bujinizin ya da buji setinizin değişim zamanı gelmişse
- Baskı balatanızın ömrü bitmişse
- Gaz ayarınız veya benzin akışınız düşükse
- Hava akışında birtakım problemler yaşanıyorsa
- Radyatörde yaşanan sıkıntılardan kaynaklı olarak su kaçırma yaşanıyorsa
- Enjektörleriniz arızalanmışsa
- Lastikleriniz aşınmışsa, yarılmışsa veya onarımı zor bir şekilde hasar görmüşse
- Kullandığınız yakıt kalitesiz bir yakıtsa
- Aracınıza sürekli olarak aşırı yük biniyorsa
çekiş gücünün düşmesi normaldir. Araba neden bağırır sorusunun cevaplarını bu maddeler verebilir.
Arabanın Bağırmaması İçin Neler Yapılır?
Aracınızın bağırmasının altında birden çok sebep yatıyor olabilir. Araba bağırıyor gitmiyor diyenlerin birçoğu teknik bir problem yaşadığını düşünür. Ancak arabanın bağırıp gitmemesindeki sebeplerin en büyüğü, kullanıcıların yaptığı yanlış araç kullanımıdır. Arabanın bakımı ve muayenesi düzenli olarak yapılmazsa ve kalitesiz yakıt kullanılırsa, her arabanın sonu bu problemle karşılaşmak olacaktır.
Arabanın Bağırması Ancak Hızlanmaması:
Aracınız bağırıyorsa ancak eskisi gibi hızlanmıyorsa, bu duruma sebep olan başka faktörlerden de bahsetmek mümkündür. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilir:
- Sübap ayarının bozulması
- Hava filtresinin tıkanması
- Baskı balatanın incelmesi
- Katalitik Konvertör arızası
Araba neden hızlanmaz sorusunun cevabını da bu etkenler oluşturabilir. Aslında tüm bu sebeplerin oluşmasında etkili olan sebepler, aracın bakımının düzenli yapılmaması ve kullanımda dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat edilmemesidir. Aracınızda kaliteli yakıt kullanırsınız, hava filtresinin değişimini ve bakımını yaptırırsanız ve arabanızın genel muayenelerini aksatmazsanız aracınızın bu tip problemlerle karşılaşma ihtimalini zorlaştırmış olursunuz. Her şeyin başlangıcı, araca iyi bakmaktadır.