Çoğu kimsenin bildiği gibi eski model araçlarda yağ bakımı, motor bakımı ve diğer bakımlar yapıldığı zaman aracın sinyal kolunun olduğu kısma bu bakımlara ilişkin bilgilendirici kartlar asılırdı. Örneğin bu kart aracın yağ bakımına ilişkin kontrol kartı ise bu kart üzerinde aracın yağ bakımının yapıldığı km ve bir sonraki yağ bakımının yapılacağı km yazılırdı. Ve diğer bilgilerde bu kartlar üzerinde belirtilirdi. Ancak gelişen teknoloji, modernleşen çağ ile yeni nesil araçlar ortaya çıkmış olup ve bu yeni nesil araçlar için yağ değişim gibi bakım kartlarına ihtiyaç duyulmamaktadır. Artık günümüzde yeni nesil araçlarda aracın beynine uyarlanmış bizlere bu konular hakkında yardımcı olan servis dönemi uyarıcısı yer almaktadır.
Araçların model ve yapısına göre gösterge akranlarında servis ikaz ışığı adı altında bir uyarı sistemi bulunmaktadır. Bu servis ikaz ışığı aracın gerekli zamanlarda bakımı yapıldığında resetlenir ve bir sonraki bakıma kadar servis ikaz lambası yanmaz bir diğer deyişle söndürülür. Yani anlayacağınız bu sistem sayesinde ilkel yöntemler geride bırakılmış, araç kullanıcıları artık kartlarla uğraşmak yerine otomatik olarak araçlarının bakımlarına dair tüm bilgileri rahatlıkla edinebilmektedirler. Tabi bu sistemde bazı durumlarda sorunlar ve zorluklar oluşturabilmektedir. Bu sebeple sistem içerisinde yer alan ışıkların ne anlama geldiği, sistemin neyi anlatmak istediği, ve sistemin nasıl devre dışı bırakılacağı mutlaka öğrenilmelidir.
Peki, servis ikaz ışığı söndürme ve sıfırlama işlemi nasıl yapılmaktadır? Sizler aracınız le normal bir şekilde seyir halindeyken aracınızdan SERVİCE uyarısını alabilirsiniz veya da yağ ikaz lambasının yanması durumu ile kendinizi karşı karşıya bulabilirsiniz. Bu durumlarla karşılaşmanız durumunda yapmanız gereken ilk şey mutlaka servis sıfırlaması yapmaktır. Çünkü bakıma giden araçlarda bakım sonrasında servis ikaz ışığının söndürülmesi ve sıfırlama işlemi unutulmuş veya da yanlış yapılmış olabilir. Bu tip durumlarda aracınızın bakımını yaptığınız yer ile görüşüp sorunun düzeltilmesini isteyebilirsiniz.
Sorunu kendiniz düzeltmek isteseniz yani servis ikaz ışığını kendiniz söndürmek ya da sıfırlamak isterseniz aracınızla ilgili mutlaka bir ön bilgiye sahip olmalısınız. Çünkü servis ikaz ışığı söndürme ve sıfırlama işlemi araçların model ve markalarına göre büyük oranda değişiklik göstermemekle birlikte değişiklik göstermektedir. Örneğin bazı marka ve modele sahip araçlarda sorun lisanslı arıza tespit cihazları ile düzeltilirken bazı marka ve modellerde de manuel yöntemler kullanılarak servis ikaz ışığı söndürülmekte ve sıfırlama işlemi yapılmaktadır. Yine örnek vermek gerekirse özellikle Fiat ve Dacia araç guruplarına sahip bir araç kullanıyorsanız aracınızın kontağını açtıktan sonra fren pedalına üç kez basıp bırakırsanız servis ikaz lambasının sönmesini rahatlıkla sağlayabilirsiniz.
Unutmamanız gerekiyor ki aracınıza doğru bir şekilde servis resetlemesi yaparsanız aracınızın yağ değişim zamanını çok rahat bir şekilde anlayabilir ve aracınızın uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.