İmmobilizer teknolojik olarak geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sistem sayesinde aracın korunması otomatik olarak gerçekleştirilebilmektedir. İmmobilizer özellikle Avrupa ülkelerinde yaşanan araba hırsızlığının artması sonucu ortaya çıkartılan ve geliştirilmekte olan bir sistemdir. Bu sistem daha sonrasında ise üretilen çoğu arabaya otomatik olarak takılmakta ve aracın çalınmasını engellemektedir.
Bilindiği gibi immobilizer üretiminin amacı araba hırsızlığını en alt seviyelere çekmeye çalışmaktır. Araba hırsızlığı 1930 lu yıllardan bu yana arabaların sık bir şekilde kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu sebeple Frank Marugg adında bir üretici immobilizer sistemini geliştirmiş ve araba hırsızlığını engellemek adına ilk büyük adımı atmıştır.
İmmobilizer sisteminin çalışma prensibi de aracın eylemlerine duyarlı olacak şekilde planlanmıştır. Bu sistem araçtan kontak anahtarı çıkartıldığı anda kendi kendine devreye girerek hırsızlığa karşı ekstra bir koruma oluşmasını sağlamaktadır. Bir diğer ismi şifre yani code sistemi olan immobilizer sistemi çalıştığı sürece elektronik olarak aracın motorunu bloke etmektedir. Bu sistemde kontak anahtarı silindir kısmına sürücü anahtarı sokulduğunda, sürücü anahtarı zerinde yer alan elektronik kod üreticiler, immobilizer sisteminin kontrol modülüne, kontak anahtarı üzerinde yer almakta olan anten ile bir kod gönderimini sağlar. Bu gönderilen kodun doğru ya da yanlış algılanmasına bağlı aolarak araç tepki verir. Eğer kod doğru algılanır ise ECU, ateşleme ve yakıt sistemleri çalışmaya başlar. Fakat gönderilen kod yanlış algılanır ise anahtarla ya da anahtarsız bir aracı çalıştırma denendiğinde ECU, ateşleme ve yakıt sistemleri çalışmayacaktır.
İmmobilizer sisteminin temel kısımları bulunmaktadır ve bu temel kısımlar ise şunlardır; motor kontrol ünitesi, şifre kartı ve şifre kontrol ünitesi, alıcısı anten ile olan antenli kontak sistemi ve uyarı lambalarıdır.
Motor kontrol sistemi immobilizer sisteminde esas şifreyi içermektedir ve bu sebeple bu sistemin en önemli parçasıdır. Bu kısımda aracın kontak anahtarı MAR konumundayken motor kontrol ünitesi sistemin bir diğer parçası olan şifre kontrol ünitesinden şifreyi ister. Alınan şifre eğer motor kontrol ünitesi içerisinde yer alan esas şifre ile eşleşir ise aracın çalıştırılmasına izin verir. Fakat alınan şifre eşleşme göstermez ise aracın çalışma işlemi gerçekleşmez. Ayrıca kontrol amaçlı hiçbir aracın motor kontrol üniteleri başka araçların motor kontrol üniteleri ile değiştirilmemelidir.
Şifre kontrol ünitesi ise aracın kontağına yerleştirilen elektronik anahtarı üzerinde yer alan kodu sayesinde tanıyarak şifreyi ilgili birime gönderir. Şifre alındıktan sonra da motorun çalışmasına izin verilir. İmmobilizer sisteminin şifre kontrol ünitesinde alınan şifreler gizli bir prosedür ile kayıt altına alınmaktadır. Bu ünite sisteme aracın çalışmasını ve çalıştıktan sonra normal bir şekilde devam etmesini sağlayan şifre ile motorun çalışmasını engelleyen diagnostik şifreyi gönderir. İmmobilizer sisteminde yer alan şifre kartı ise farklı amaçlara hizmet eden işlevlere ait şifreleri barındıran karttır.