1.0 ve 1.2 TSI Motorları Çekişi Nasıl?

Yazar Yorum Yap 2,763 views
1.0 ve 1.2 TSI Motorları Çekişi Nasıl?

1.0 ve 1.2 TSI motorları Volkswagen, Skoda, Seat, Audi vb. markalar tarafından kullanılmaktadır. Bu motorlara ait çekiş gücü merak edilen konulardan biridir.

 

TSI Motorları Nasıldır?

 

TSI nedir? TSI motorlar Audi tarafından tasarlanmıştır. Açılımı Turbo Supercharger Injection olan motor çift şarjlı ve direkt enjeksiyonlu olan motorlardan biridir. Motorlar boyut olarak küçüktür. Bu hacmi küçük motor beklenenin aksine yüksek bir güce sahiptir. Turbo özelliği kullanım için her zaman hazır olarak beklemektedir. TSI motorlarda turbo göreve geçene kadar yerini kompresöre bırakır. Bu sayede motor daha az yakmaktadır. 2250 devirden sonra ise kompresör yerine turbo devreye girer. TSI motorların bu yapısı sayesinde vites değiştirme daha kolay yapılmaktadır.

 

Performanslarıyla dikkat çeken TSI son yılların en beğenilen ve kullanılan motorlarından olmuştur. Alanında birçok ödül kazanan TSI bünyesine her gün yeni bir kullanıcı eklemektedir.

 

 

1.0 TSI Özellikleri:

 

1.0 TSI motoruna sahi bir araçta nasıl özellikler bulunmaktadır? Bu özellikler bir örnek ile anlatılabilir.

 

Volkswagen Golf 1.0 TSI:

 

  • Motor: Turbo benzinli olmak üzere 3 silindirli, 1.0 lt, ps 200 nm tork.
  • Şanzıman: Manuel (6 ileri) ve DSG (7 ileri).
  • Performans: Maksimum hızı saatte 204 km’dir.
  • Golf 1.0 TSI yakıt tüketimi: Şehir içinde 100 km için 3.7 lt ile 5.3 lt arası, şehir dışında 100 km için 3.8 lt ile 4.3 lt arasıdır. Ortalama olarak kilometre başına 99 gramdır.

 

Önden çekiş sistemi bulunmaktadır. Bu sayede yokuş çıkma özelliği diğer araçlardan daha iyi olmaktadır.

 

 

1.2 TSI Özellikleri:

 

1.2 TSI motoruna sahip araçların özellikleri aşağıdaki örnekle benzerlik göstermektedir.

 

Volkswagen Jetta 1.2 TSI:

 

  • Motor: Turbo benzinli olmak üzere 4 silindirli (1197 cc), 175 nm tork.
  • Şansıma: 6 ileri manuel şanzıman.
  • 2 TSI Jetta yakıt tüketimi: Şehir içinde 100 kilometre için 6.2 lt, şehir dışında 100 kilometre için 4,2 litre ve ortalama kilometre başına 114 gramdır.

 

Önden çekiş sistemi bulunan aracın aynı zaman çekiş kontrol sistemi de bulunmaktadır. Ayrıca Patinaj Önleme Sistemi (ASR) ve Elektronik Motor Çekiş Kontrolü (MSR) de bulunmaktadır. Bu tarz özelliklere sahip olduğu için Volkswagen Jetta 1.2 TSI yokuş çekiş özelliği bakımından oldukça güçlüdür.

 

Çekiş Kontrol Sistemi: Tekerleklerin çekiş kaybını önlemesi için tasarlanmış bir sistemdir.

Patinaj Kontrol Sistemi (ASR): Patinaj ile beraber oluşacak hız düşüklüğün engellemek için yapılan bir sistemdir. Böylece araç kalkışlarındaki patinajları en az seviyeye indirebilirsiniz.

Motor Çekiş Kontrolü (MSR): Zorlu durumlarda sürüş dengesinin korunmasını sağlayan bir sistemdir.

 

TSI motoruna sahip araçlar çekiş gücünün iyi olması ve yakıt kullanımının aza indirmesiyle bilinmektedirler. Araçlarda klimanın açık da olsa yokuş çıkışlarında bir sorun yaşanmamaktadır. 1.0 ile 1.2 TSI ve üst modellerinde yol tutuşu ve çekiş özelliklerinin gitgide daha iyi bir şekilde kullanıcılarıyla buluştuğunu fark edeceksiniz.

Etiketler

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Merhaba